Založ si blog

„Blackout“ v energetickej efektívnosti domácností a priemyslu.

Globálny nárast dopytu po energií 2,2% ročne do roku 2035

Svetový dopyt po elektrine „konečnej podobe energie“, je bohužiaľ  nastavený na rýchlejší rast ako akékoľvek iné investičné posuny (inovácie, obnoviteľné zdroje, nízkouhlíkové technológie a iné).  Globálny dopyt po energii rastie aj napriek relatívne vysokým cenám  ropy a zemného plynu a ich zásobám. Ani rastúce ceny ropy nedokážu utlmiť rast dopytu po rope a ďalších palív. Rastúce populácie spolu s ekonomickým rastom v mnohých rozvojových krajinách spôsobili rýchlu zmenu v ich štruktúre spotreby energie v posledných rokoch. Výsledkom je, že konvenčné systémy dodávky energie sa stali nepostačujúce na riešenie rastúceho dopytu po energii v kontexte ich spotreby. Tento rýchly rast dopytu ovplyvnili trhy s energiou, a preto výroba, distribúcia a riadenie energie sa menia rapídne a staršie koncepty sú nahradené novými technológiami s prihliadnutím na životné prostredie, zdravie obyvateľstva,  energetickej náročnosti a  účinnosti a ekologických aspektov.

Po silnom raste v roku 2010, globálna spotreba energie vzrástla oveľa pomalším tempom v roku 2011 (z 2,2% na 4,9%). Zatiaľ čo toto spomalenie je spôsobené predovšetkým hospodárskou krízou, ktorá zasiahla krajiny OECD, sa k rekordným cenám ropy upísalo aj obmedzenie globálneho nárastu spotreby ropy v energeticky náročných krajinách, ako je Čína alebo India. Vo väčšine krajín OECD, celková spotreba energie zostala pod úrovňou predkrízového obdobia, ale naopak sa zrýchlil v Číne a Indii. Už niekoľko rokov sa svetový dopyt po energii točí okolo čínskeho a indického trhu, zatiaľ čo rozvinuté krajiny zápasia so stagnujúcou ekonomikou a vysokými cenami ropy. Rastúci dopyt po energii z ekonomického výkonu a zlepšenia životnej úrovne budú pravdepodobne klásť väčší tlak na dodávkach energie. Napríklad, v Číne samotnej, sa dopyt zvýši o 75 percent do roku 2035.

Rastúci dopyt po energií, geopolitické tlaky a viac vzdialené a náročné zdroje budú aj naďalej meniť globálnu energetickú politiku krajiny. Je dôležité, aby sme čelili výzvam a využívali príležitosti, pretože energia ako jej produkcia a jej využitie  ekologicky a bezpečným spôsobom, je platforma pre širší hospodársky rast a zlepšuje kvalitu života ľudí na celom svete. „Preťahovanie sa lanom“ pokračuje medzi  rastúcim svetovým dopytom po energii a stále naliehavú potrebu mať čistý a obnoviteľný zdroj  energie. Táto potreba a dĺžka jeho prechodu bude ovplyvnená viacerými aspektmi na národnej úrovni a od úrovne samotných obyvateľov. Napríklad, zvyšovanie povedomia verejnosti o potrebe kontrolovať emisie látok znečisťujúcich ovzdušie a skleníkových plynov, nové vládne právne a administratívne opatrenia, verejný dopyt po energetickej nezávislosti, a rastúca praktickosť a skúsenosť s biopalivami a alternatívnymi palivami. Veľký dôraz sa bude musieť klásť aj na vyprodukovaný odpad a jeho spracovanie ako na produkt (palivo), tak aj na energiu a tak isto viac si vážiť poľnohospodársku pôdu a jej využitie na potravinárske domáce účely a nezaťažovať ju ináč.

Trvalo udržateľná výroba, rozvoj a efektívne využitie dreva, presadzovanie bezpečnosti a zlepšenie prístupu k čistým energiám, podpora ekologického a hospodárskeho rastu, investície do trvalo udržateľného lesného hospodárstva, do sľubných technológií a „energie budúcnosti“, ktoré vo viacerých prípadoch zjavne nemajú nič spoločné s ochranou ŽP a zdravím obyvateľstva

21.03.2017

„Investícia do lesov je poistná zmluva pre našu planétu (budúcnosť patrí tým, ktorí dávajú novej generácie, dôvod na nádej)“. Vzhľadom k tomu, že lesy sú dôležité pre prežitie a blaho súčasných a budúcich generácií, si dnes pripomíname medzinárodný deň lesov a ústrednou témou pre rok 2017 je lesy a energie (výhody a riziká), pričom lesy sú hybnou silou [...]

Zbavujeme sa často domácich odpadov vo vlastný „ne/prospech“ a sme si vedomí komplexných dopadov zo spalín a popolov pochádzajúcich práve z týchto odpadov? !

09.01.2017

Sú ctení občania, šetrní Vaši susedia a používajú na vykurovanie príbytku nevhodné, ba čo podozrivé palivo, či dokonca nebezpečný odpad? Zatiaľ na Slovensku sa táto problematika netýka kompetentných úradov, ale napríklad v Českej republike to vyriešili rázne. Od januára 2017 platí novela zákona o ochrane ovzdušia, ktorá umožní úradom kontrolovať, čím to [...]

Efektívne využitie tuhého komunálneho odpadu endotermickým procesom a využitím syntézneho plynu technológiou teplotných fáz „nepriameho tepla“. Koniec éry konvenčných skládok TKO a spaľovania.

12.12.2016

Spoločnosť Elche (Španielsko) vyvinula proces, GREEN technológiu splyňovania komunálnych odpadov na výrobu tepla a elektriny. Spoločnosť navrhla takú technológiu, ktorá eliminuje obligátne nakladanie s tuhým komunálnym odpadom, ich konvenčné spaľovanie a ukladanie na uzavreté skládky. Tieto technológie (aj keď ich počet v posledných rokoch stúpa, avšak každá má [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

Ing. Florián KISS

Pravda nám umožňuje poznávať veci také, aké sú samy v sebe; rozlišovať medzi bezvýznamným a podstatným; medzi tým, čo máme vykonať a čo vykonať nemusíme. Hodnotu človeka nemeriame tou pravdou, ktorá sa stala jeho vlastníctvom, ale námahou, ktorú vynaložil na jej dosiahnutie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 814293x
Priemerná čítanosť článkov: 13802x

Autor blogu