Založ si blog

Myslieť ekologicky je zodpovednosť za následky svojho chovania sa? !

Myslieť ekologicky – pojem s obrovským záberom, kde by som vyzdvihol dva strategické pojmy úvahu – mysleniesebareflexiu – prijatie osobnej zodpovednosti pre vytváranie podmienok udržateľnosti.

Ekologické myslenie – pojem odzrkadľujúci doslovný význam tak ako ho vnímame – diskutujeme, nevnímame ho ako „zelený“ projekt, nie je žiadnou etikou, žiadnou ideológiou  „ochranárskeho“ myslenia, naopak, ekologické myslenie chápeme ako prirodzený dôsledok vývoja civilizácie. Lenže! Akou prirodzenou cestou tento vnímaný pojem „dostaneme“ do vývoja civilizácie? Odhliadnuc od skutočnosti, že je „pomerne neskoro“ majú vôbec ľudia relevantné indície na „prijatie“ práve tohto myslenia a tým zmeny ich spôsobu života? Otázok je veľa, ale tento prirodzený dôsledok asi bude záležitosťou aj jednotlivých vlád, zákonov a únií. Ľudia sa prispôsobujú nie len hierarchii, ale aj vyššej moci, zákonom, nariadeniam a predovšetkým kultúre spôsobu života.  

Ekologická výchova – trieda, výchovný systém nie je triviálnym a riaditeľným systémom, ako to niekedy môže vyzerať pri pohľade na školské metodiky, rozvrhy a učebné plány. Každý systém pozostáva z „jednotlivcov, ktorí sú naviazaní na svoj vonkajší svet, medzi sebou v kruhu najbližších a tiež k nastávajúcim predvídateľným udalostiam.  Práve preto budúcnosť v otázke „ekologického myslenia“ môže ovplyvniť napríklad „scenár prekvapenia“, keď v tomto zložitom svete ľudstva môže dôjsť k celkom nečakaným výkyvom a zvratom. Nielen prírodné systémy ale i sociálnu realitu charakterizujú nestálosť, nenávratnosť, nerovnováha a nelineárne vzťahy, ktoré umožňujú to, že malé vstupy a zmeny môžu v konečnom dôsledku vyvolať rozsiahle následky.

Sebareflexia (prijatie osobnej zodpovednosti) – predtým než vôbec pomyslíme na pojem ekológie musíme sami seba „trénovať“ o vlastnom, presvedčivom a zodpovednom prístupe k tomuto „spôsobu života“. Ak nechceme rezignovať na vedomé úsilie o „riadenie“ ľudskej civilizácie smerom k jej udržateľnému vývoju na Zemi, musíme na túto zložitú situáciu operatívne a efektívne reagovať. Prečo práve sebareflexia? Ľudská nezodpovednosť, ješitnosť a túžba len po dobru zmenila ekosystém zeme na neprirodzený systém produkujúci anomálie, rýchle a enormné zvraty.  Človek prijíma slobodu, nie však zodpovednosť a tým sloboda so sebou prináša ťarchu rozhodovania a spústu nezodpovednosti. „Zodpovednosť za následky svojho chovania človeku pripadá vo chvíli, keď sa začne slobodne rozhodovať“. Vlastniť hmotné statky človeku dodáva pocit plnohodnotnej existencie. Nakoľko však progresivitou technológií dochádza k neustálej produkcii nových, komfortnejších a výkonnejších výrobkov, tento pocit nemá konca. Tento nezvratný pocit ľudstva dáva priestor pre nekonečnosť výroby a spotreby, ktorý už ľudstvo nemá pevne v rukách. S cieľom a presvedčením odvrátenia krízy by sa mala táto skutočnosť radikálne zmeniť. Je to možné len prostredníctvom osobnej, ale aj spoločenskej zodpovednosti. Skúsme záverom čisto hypoteticky zvážiť, že či ľudia sú ochotní pre osobné obety v záujme zachovania seba samého? Je vôbec možné vyvodiť zodpovedné konanie ľudstva, alebo je len „výsadou“ úzkej skupiny skutočne uvedomelých a presvedčených? Treba toto zodpovedné konanie v človeku vypestovať samotnou ekologickou výchovou, alebo mu ho normatívne prikázať?
FBB

Trvalo udržateľná výroba, rozvoj a efektívne využitie dreva, presadzovanie bezpečnosti a zlepšenie prístupu k čistým energiám, podpora ekologického a hospodárskeho rastu, investície do trvalo udržateľného lesného hospodárstva, do sľubných technológií a „energie budúcnosti“, ktoré vo viacerých prípadoch zjavne nemajú nič spoločné s ochranou ŽP a zdravím obyvateľstva

21.03.2017

„Investícia do lesov je poistná zmluva pre našu planétu (budúcnosť patrí tým, ktorí dávajú novej generácie, dôvod na nádej)“. Vzhľadom k tomu, že lesy sú dôležité pre prežitie a blaho súčasných a budúcich generácií, si dnes pripomíname medzinárodný deň lesov a ústrednou témou pre rok 2017 je lesy a energie (výhody a riziká), pričom lesy sú hybnou silou [...]

Zbavujeme sa často domácich odpadov vo vlastný „ne/prospech“ a sme si vedomí komplexných dopadov zo spalín a popolov pochádzajúcich práve z týchto odpadov? !

09.01.2017

Sú ctení občania, šetrní Vaši susedia a používajú na vykurovanie príbytku nevhodné, ba čo podozrivé palivo, či dokonca nebezpečný odpad? Zatiaľ na Slovensku sa táto problematika netýka kompetentných úradov, ale napríklad v Českej republike to vyriešili rázne. Od januára 2017 platí novela zákona o ochrane ovzdušia, ktorá umožní úradom kontrolovať, čím to [...]

Efektívne využitie tuhého komunálneho odpadu endotermickým procesom a využitím syntézneho plynu technológiou teplotných fáz „nepriameho tepla“. Koniec éry konvenčných skládok TKO a spaľovania.

12.12.2016

Spoločnosť Elche (Španielsko) vyvinula proces, GREEN technológiu splyňovania komunálnych odpadov na výrobu tepla a elektriny. Spoločnosť navrhla takú technológiu, ktorá eliminuje obligátne nakladanie s tuhým komunálnym odpadom, ich konvenčné spaľovanie a ukladanie na uzavreté skládky. Tieto technológie (aj keď ich počet v posledných rokoch stúpa, avšak každá má [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Ing. Florián KISS

Pravda nám umožňuje poznávať veci také, aké sú samy v sebe; rozlišovať medzi bezvýznamným a podstatným; medzi tým, čo máme vykonať a čo vykonať nemusíme. Hodnotu človeka nemeriame tou pravdou, ktorá sa stala jeho vlastníctvom, ale námahou, ktorú vynaložil na jej dosiahnutie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 814108x
Priemerná čítanosť článkov: 13798x

Autor blogu