Založ si blog

Sociálna dôvera v „debete“, interakcia emocionálnych a logických aktov v prospech cieľov vyspelej spoločnosti.

Dôveru môžeme charakterizovať  viacerými pohľadmi, ale vo väčšine sa vzťahuje k situácii dvoch zainteresovaných strán, ktoré sa spoliehajú navzájom, čiže ide o medziľudské vzťahy. Od tých vzťahov sa potom odvíjajú ďalšie vzťahy vo vnútri a medzi sociálnymi skupinami, rodinami, priateľmi, usadlosťami, organizáciami, spoločnosťami, národnosťami, vierami, ekonomikami a hospodárstvami. Dôvera je predpoklad, že vzniká v rámci komunity pravidelné, poctivé a kooperatívne správanie, založené na spoločne zdieľaných normách zo strany ostatných členov tejto komunity. Táto norma môže byť zakotvená v najmenšej a tej najzákladnejšej sociálnej skupine, rodine a rovnako v najväčšej zo všetkých skupín (v národe) a vo všetkých ostatných skupín medzi nimi.
Medzi najvýznamnejšie teoretické koncepty patria sociálna dôvera a politická dôvera. Čo je sociálna dôvera? Prečo si niektorí ľudia viac dôverujú ako ostatní? Aký je hlavný rozdiel medzi sociálnou dôverou a politickou dôverou? Dôvera je jedným z prvkov sociálnej reality, ktorú spoločnosť potrebuje. Sociálna realita vlastne predstavuje prostredníctvom sociálnej interakcie jednotlivé motívy a správanie sa ľudí a uznávané spoločenské normy a pravidlá. „Zriaďovateľom“ dôvery je osoba, ktorá vytvára dôveru. Dôvera zahŕňa aj riskovanie, to znamená, že obe strany vedia, že opatrenia jednej strany môžu podstatne ovplyvniťdruhú, ale  myšlienky, obavy alebo problémy obidvoch strán sú otvorene bez ohľadu na ich výsledok. Dôvera je prijímať sami seba, ako aj rozhodnutia, ktoré sme vykonali. Dôvera je okrem iného presvedčenie, že človek bude robiť to, čo vyjadril, a to buď prostredníctvom podpory vzťahu, alebo prísľubu. Ak presvedčenie, tak potom dôvera je aj emocionálny a logický akt. Emocionálny preto, lebo predmetom dôvery vystavujeme našu osobnú zraniteľnosť voči ľuďom tým, že môžu zneužiť našu otvorenosť. Logický tým, že to je priestor na posúdenie pravdepodobnosti zisku a strát, výpočtu očakávaného úžitku na základe záverov, a že dotknutá osoba sa bude správať predvídateľným spôsobom. Dôvera je schopná predvídať, čo ostatní ľudia budú robiť a aké situácie nastanú. Tým sa dôvera stáva obzvlášť dôležitou, pretože inak dávame niečo za nič.
Sociálna a interpersonálna dôvera môže byť založená na bezprostredných skúsenostiach z prvej ruky, zatiaľ čo politická dôvera je všeobecne nepriama. Vnímame tie jednotlivé dôvery aj ako ochotu prijať zraniteľnosť alebo riziko na základe očakávaní, pokiaľ ide o správanie niekoho iného.  Je to životne dôležitý koncept pre ľudské správanie, ovplyvňuje naše interakcie ako s protivníkmi a konkurentmi, tak aj ako so spojencami a priateľmi. Budovanie dôvery je veľmi dôležité, pretože umožňuje jednotlivcom prijať riziko (napríklad fúzia politických idei a presvedčení). Sociálna dôvera predstavuje dôveru ľudí v schopnosti vlády a tým sa zvyšuje predpoklad, že ľudia majú k spoločnosti a jej spravodlivosti, otvorenosti, starostlivosti a spoľahlivosti napríklad v riešení rizikových situácií plnú dôveru. Sociálna dôvera sa nezvyšuje, pretože prevažuje sociálna nerovnosť  a verejná politika, ktorá by mohla túto situáciu napraviť, sa nedá explicitne stanoviť, a tým pádom prevláda skutočný nedostatok dôvery. Tento nedostatok dôvery sa týka ako ináč ľudí a vládnych inštitúcií, ktoré sú potrebné k realizácii univerzálnej politiky. Prečo hrá dôvera taký zásadný význam v spoločnosti (napríklad pri voľbách)? Pretože dôvera nám umožňuje spoliehať sa na niekoho iného. Tým sa v plnej miere spoliehame a odkazujeme na niekoho iného, pričom sme v podvedomí schopní urobiť viac, než by sme inak boli schopní. Dôvera nám zároveň umožňuje prekonať fyzikálne obmedzenie času a zdrojov. Predpokladá sa, že sociálna dôvera odráža sociálne vzťahy, v ktorej verejnosť spolupracuje s orgánmi, organizáciami, spoločnosti a úradníkmi. Potreba dôvery vyplýva z našej previazanosti s ostatnými v hierarchii vyspelej spoločnosti. Sme často závislí na ostatných ľuďoch, aby nám pomohli získať, alebo aspoň nie frustrovať naše osobné výsledky. Preto, dôvera môže byť veľmi cenná v sociálnych interakciách. Sociálna dôvera je základným prvkom aj v praktickom každodennom živote, vrátane životnej spokojnosti a šťastia, optimizmu, pohody, zdravia, ekonomickej prosperity, vzdelania, dobrých životných podmienok, občianskej spoločnosti a demokracie.
Dôvera znižuje neistotu týkajúcu sa budúcich výsledkov a zjednodušuje rozhodovacie procesy  a poskytuje nám pokoj. Konečným cieľom dôvery je znížiť napätie, nepriateľstvo a vytvárať vrelé podmienky. Naša vízia bude jasná iba vtedy, keď sa pozrieme do svojho srdca, kto sa pozerá von sníva, kto sa pozerá dovnútra, ten sa prebúdza.
FBB2

Trvalo udržateľná výroba, rozvoj a efektívne využitie dreva, presadzovanie bezpečnosti a zlepšenie prístupu k čistým energiám, podpora ekologického a hospodárskeho rastu, investície do trvalo udržateľného lesného hospodárstva, do sľubných technológií a „energie budúcnosti“, ktoré vo viacerých prípadoch zjavne nemajú nič spoločné s ochranou ŽP a zdravím obyvateľstva

21.03.2017

„Investícia do lesov je poistná zmluva pre našu planétu (budúcnosť patrí tým, ktorí dávajú novej generácie, dôvod na nádej)“. Vzhľadom k tomu, že lesy sú dôležité pre prežitie a blaho súčasných a budúcich generácií, si dnes pripomíname medzinárodný deň lesov a ústrednou témou pre rok 2017 je lesy a energie (výhody a riziká), pričom lesy sú hybnou silou [...]

Zbavujeme sa často domácich odpadov vo vlastný „ne/prospech“ a sme si vedomí komplexných dopadov zo spalín a popolov pochádzajúcich práve z týchto odpadov? !

09.01.2017

Sú ctení občania, šetrní Vaši susedia a používajú na vykurovanie príbytku nevhodné, ba čo podozrivé palivo, či dokonca nebezpečný odpad? Zatiaľ na Slovensku sa táto problematika netýka kompetentných úradov, ale napríklad v Českej republike to vyriešili rázne. Od januára 2017 platí novela zákona o ochrane ovzdušia, ktorá umožní úradom kontrolovať, čím to [...]

Efektívne využitie tuhého komunálneho odpadu endotermickým procesom a využitím syntézneho plynu technológiou teplotných fáz „nepriameho tepla“. Koniec éry konvenčných skládok TKO a spaľovania.

12.12.2016

Spoločnosť Elche (Španielsko) vyvinula proces, GREEN technológiu splyňovania komunálnych odpadov na výrobu tepla a elektriny. Spoločnosť navrhla takú technológiu, ktorá eliminuje obligátne nakladanie s tuhým komunálnym odpadom, ich konvenčné spaľovanie a ukladanie na uzavreté skládky. Tieto technológie (aj keď ich počet v posledných rokoch stúpa, avšak každá má [...]

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Ing. Florián KISS

Pravda nám umožňuje poznávať veci také, aké sú samy v sebe; rozlišovať medzi bezvýznamným a podstatným; medzi tým, čo máme vykonať a čo vykonať nemusíme. Hodnotu človeka nemeriame tou pravdou, ktorá sa stala jeho vlastníctvom, ale námahou, ktorú vynaložil na jej dosiahnutie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 814296x
Priemerná čítanosť článkov: 13802x

Autor blogu