Založ si blog

V akom stave je naše životné prostredie (aj keď nemôžeme povedať, že bez „diagnózy“) a aké dôsledky bude mať súčasný spôsob intolerancie, ak národy budú naďalej ignorovať hroziaci problém zvyšujúcej sa zmeny globálnej klímy Zeme? !

-globálne otepľovanie na Zemi bude mať za následok odvrátenej tváre prírody čoraz vo väčšej a častejšej miere, masové migrácie (ako populačné, tak aj živočíšne), násilie, zvýšených zdravotných rizík a podvýživy.
-budú stúpať negatívne vplyvy aj na populáciu, ako tlaky na zdravie, nespravodlivosť, chudobu, vlny zvýšených  horúčav a zimy (inverzie počasia), požiare, vysýchanie vegetácie, zmeny biodiverzity a iné.
-rapídne poklesnú obnoviteľné zdroje, ako aj množstvo čerstvej vody.

Existuje veľa faktorov, ktoré poškodzujú prirodzenú ekologickú rovnováhu v dnešnom svete (odlesňovanie, konvenčný priemysel, emisie, odpady…). Práve preto by sme nemali pchať hlavu do piesku, ale podniknúť všetky pravdepodobné kroky k úspešnej, čistejšej, zdravšej a lepšej budúcnosti. Súčasná úroveň aktivít je nedostačujúca aby sa zabránilo stále vážnejším dôsledkom zmeny klímy, ktoré majú veľké sociálne, environmentálne a ekonomické dôsledky. Jedným z riešení je prijať ekologické výrobné postupy v rámci ekologizácie vlastného priemyslu (zelený fond životného prostredia). Ďalej je to napríklad zelená chémia, energetická náročnosť a odpady (riadená a štátom kontrolovaná likvidácia priemyselného odpadu a kalov). Musíme sa vydať po ceste k trvalej udržateľnosti a ľudia si musia uvedomiť potrebu obmedzení na Zemi.  
Pevne verím v ochrane životného prostredia, ako súčasť uvedomelosti a verejného záujmu. Nesúhlasím s plytvaním čistého vzduchu a vody na úkor hospodárskeho rastu, so zaťažovaním životného prostredia odpadmi s fabrík (ukladanie a kontaminácia odpadov s minimálnym dôrazom na ochranu a spracovanie), lebo ak si zahraničný investor rozmyslí svoje pôsobenie na Slovenskom trhu, tak nám ostanú iba zanechané haldy odpadov na úkor slovenského poplatníka. Musíme brať väčší dôraz a legislatívny tlak na našich znečisťovateľov, aby verejné pozemky zabraté a kontaminované odpadmi, neboli na úkor nás všetkých a možných ziskov štátu. Budem aj naďalej pracovať na ochrane životného prostredia (podporovať mojou aktívnou prácu environmentalistu súčasného premiéra SR a ministra ŽP SR), podporovať investície do obnoviteľných zdrojov energie a energetickej účinnosti (v prospech energetickej bezpečnosti SR), a chrániť zdravie našej verejnosti a ich bezpečnosť. Vzhľadom na komplexnú povahu problémov súvisiacich so znečistením životného prostredia, by sa jej ochrana mala stať čoraz dôležitejšou agendou sociálnej a hospodárskej politiky krajiny. Aby sa ochrana životného prostredia stala skutočnou výzvou pre nás všetkých, je dôležité, aby samotná spoločnosť určila hranicu (úroveň), odkiaľ by už táto celospoločenská problematika mala byť nielen štatútom nezáujmu a ignorancie, ale súčasťou výchovy, zvykov a povinností. Ochrana životného prostredia by mala začať od nás. Bez vytvorenia vlastného a jednoduchého spôsobu ochrany životného prostredia, neexistuje nič efektívnejšie, ako mať nádej na lepší, usporiadanejší, ekologickejší a ohľaduplnejší  život. Zelený svet môže byť zdravší a rozmanitejší a môžeme znovu obnoviť jej prirodzenú krásu, aby sa budúce generácie mohli tešiť na svet, ktorý je skutočne zelenší, čistejší a zdravší.
Zásadami a odbornými postupmi, na zachovanie udržateľného stavu prírodného prostredia, je možné zvrátiť proces degradácie životného prostredia. Môžeme existovať, konať a rozhodovať zodpovedne. Dnes naše prežitie závisí na tom, ako sa naučíme rešpektovať zákony prírody a prispôsobovať sa tým rozhodnutiam, ktoré sú v súlade udržateľného stavu. Téma udržateľnosti a jeho prvoradý význam spočíva v schopnosti udržať sami seba, čiže prežiť. Prežitie si vyžaduje rozsiahle zmeny, ale niektorí ľudia sa snažia definovať udržateľnosť tak, aby sa zabránilo zmenám. Cieľom udržateľnosti je jasne stanoviť v symbióze, čo je a čo nie je udržateľné. Úsilie chrániť a udržiavať ľudský pokrok s tým posolstvom, aby boli uspokojené nevyhnutné ľudské potreby v súlade s jeho prostredím, a uvedomiť si tie ľudské ambície (prehnané potreby, prečerpané neobnoviteľné zdroje, devastované životné prostredie, odlesňovanie, hubenie biodiverzít, emisie, odpady atď.), ktoré sú jednoducho neudržateľné. Náš život môže byť plnohodnotnejší, môže poskytnúť potešenie, účel a zmysel života, aj bez poškodenia Zemi. Záverom by som ešte uviedol jednu vlastnosť, ktorá čelí veľkému deficitu v našej spoločnosti, a to je tolerancia. Napríklad zákon tolerancie sa zaoberá schopnosťou rôznych organizmov tolerovať zmeny v ich životných podmienok, len ľudstvo je výnimkou.
FBB2

Trvalo udržateľná výroba, rozvoj a efektívne využitie dreva, presadzovanie bezpečnosti a zlepšenie prístupu k čistým energiám, podpora ekologického a hospodárskeho rastu, investície do trvalo udržateľného lesného hospodárstva, do sľubných technológií a „energie budúcnosti“, ktoré vo viacerých prípadoch zjavne nemajú nič spoločné s ochranou ŽP a zdravím obyvateľstva

21.03.2017

„Investícia do lesov je poistná zmluva pre našu planétu (budúcnosť patrí tým, ktorí dávajú novej generácie, dôvod na nádej)“. Vzhľadom k tomu, že lesy sú dôležité pre prežitie a blaho súčasných a budúcich generácií, si dnes pripomíname medzinárodný deň lesov a ústrednou témou pre rok 2017 je lesy a energie (výhody a riziká), pričom lesy sú hybnou silou [...]

Zbavujeme sa často domácich odpadov vo vlastný „ne/prospech“ a sme si vedomí komplexných dopadov zo spalín a popolov pochádzajúcich práve z týchto odpadov? !

09.01.2017

Sú ctení občania, šetrní Vaši susedia a používajú na vykurovanie príbytku nevhodné, ba čo podozrivé palivo, či dokonca nebezpečný odpad? Zatiaľ na Slovensku sa táto problematika netýka kompetentných úradov, ale napríklad v Českej republike to vyriešili rázne. Od januára 2017 platí novela zákona o ochrane ovzdušia, ktorá umožní úradom kontrolovať, čím to [...]

Efektívne využitie tuhého komunálneho odpadu endotermickým procesom a využitím syntézneho plynu technológiou teplotných fáz „nepriameho tepla“. Koniec éry konvenčných skládok TKO a spaľovania.

12.12.2016

Spoločnosť Elche (Španielsko) vyvinula proces, GREEN technológiu splyňovania komunálnych odpadov na výrobu tepla a elektriny. Spoločnosť navrhla takú technológiu, ktorá eliminuje obligátne nakladanie s tuhým komunálnym odpadom, ich konvenčné spaľovanie a ukladanie na uzavreté skládky. Tieto technológie (aj keď ich počet v posledných rokoch stúpa, avšak každá má [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Ing. Florián KISS

Pravda nám umožňuje poznávať veci také, aké sú samy v sebe; rozlišovať medzi bezvýznamným a podstatným; medzi tým, čo máme vykonať a čo vykonať nemusíme. Hodnotu človeka nemeriame tou pravdou, ktorá sa stala jeho vlastníctvom, ale námahou, ktorú vynaložil na jej dosiahnutie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 814104x
Priemerná čítanosť článkov: 13798x

Autor blogu