Založ si blog

Environmentálna spravodlivosť (environmentálna diskriminácia) ako právna platforma ľudí na kvalitný život (čistú vodu, pôdu a vzduch), environmentálna etika a otázky spravodlivosti, noriem a hodnôt, environmentálne indikátory ako očakávane opatrenia zo strany vlády.

Životné prostredie nie je len o zvieratách a rastlinách, to je asi pre väčšinu ľudí čítajúcich o životnom prostredí a ekológii jasné. Týmto článkom (príspevkom),chcem ako autor upriamiť pozornosť na miesta (komunity), ktoré sú našim rodiskom, kde vyrastáme, študujeme, žijeme a pracujeme, vzduch, ktorý dýchame, vodu, ktorú pijeme a pôdu, na ktorej žijeme. Ľudia sú jednoducho súčasťou životného prostredia (ekosystému). Preto každý človek na Zemi má právo na čistú vodu, pôdu a čistý vzduch a nikto nemá právo svojvoľne ničiť životné prostredie a jeho okolie. Podstatou a cieľom tohto príspevku je vyvolať v zodpovedných ľuďoch prirodzený pud ochrany na zachovanie zdravých komunít, kde môžeme bez obáv poslať von hrať sa naše deti, kde môžeme žiť a zveľaďovať naše rodiny s vedomím, že každý si robí svoju úlohu v spoločnosti správne, zodpovedne a účelne. Veď napokon nič nie je dôležitejšie pre život na Zemi, než mať udržateľný prístup k čistému vzduchu, potravinám, vody a ďalších zdrojov, ktoré ekosystémy poskytujú. Na základe predslovu by sme mohli environmentálnu spravodlivosť definovať aj ako úsilie o rovnú spravodlivosť a rovnakú ochranu (podľa právnych predpisov a zákonov) v oblasti životného prostredia a bez diskriminácie na základe rasy, etnického pôvodu, alebo sociálno-ekonomického statusu. Spravodlivosť znamená spravodlivé a primerané zaobchádzanie, spravodlivé zaobchádzanie pre všetkých na tejto Zemi! Pridajme sa všetci k tejto filozofii ochrany nášho prostredia aspoň my ako vyspelá krajina.
Environmentálna spravodlivosť je v ďalšom aj životná filozofia (zodpovedný prístup k nášmu okoliu a druhých) a spôsob uvažovania o životnom prostredí a rozvoji, ktorá poskytuje legálne a zákonné nástroje pre otázky týkajúce sa nášho prostredia. Poňatie spravodlivosti v oblasti životného prostredia sa týka predovšetkým zneužívaniu životného prostredia na sociálnu nespravodlivosť. To nám pomáha pochopiť, že nerovné mocenské vzťahy sú v dôsledku spoločnosti zneužívané ľuďmi a ich prostredím. Ako? Mnoho spoločností ušetrí náklady vďaka zanedbaniu ochrany zdravia a bezpečnosti pracovníkov pri práci. Pracovníci často nevedia o aké látky sa jedná pri ich každodennej činnosti, či sú nebezpečné a v akom pomere pre ich zdravie a na životné prostredie. Oni a ich rodiny vlastne znášajú náklady na špinavú a nekalú výrobu. Tým pádom chudobní ľudia najviac trpia zhoršovaním životného prostredia (nespravodlivosťou) a to je tá mnou deklarovaná nespravodlivosť na životné prostredie – zneužívanie ľudí a jeho prirodzeného prostredia.
Environmentálna spravodlivosť je aj o sociálnej transformácii smerujúcej k uspokojovaniu základných ľudských potrieb a zvyšovania kvality života – ekonomickej stránky, zdravotnej starostlivosti, bývania, ľudských práv, ochrany životného prostredia a demokracie. Základným a prvoradým cieľom environmentálnej spravodlivosti je presun a otvorenosť smerom k novým typom sociálnych praktík, akým sú materiálne zabezpečenie a starostlivosť o životné prostredie, a ako spôsob dať viac vecne a zreteľnejšie význam ľudským právam. To čo ani politici neočakávali je, že hľadisko environmentálnej spravodlivosti bude odkrývať aj etické a politické otázky „kto dostane čo, prečo a v akom množstve“. Preto významným a strategickým krokom v ochrane životného prostredia, nášho okolia a minimalizácie nespravodlivostí by mala byť zmysluplná účasť a silné zastúpenie verejnosti v týchto procesoch. Účasť verejnosti, vrátane otvoreného, účinného a odborného dialógu so zúčastnenými stranami by podporovalo vzťahy, poskytovalo fórum na riešenie obáv a prispievalo k podpore opatrení, ktoré minimalizujú dopady na okolité komunity a životné prostredie ako celok. Zmysluplná účasť by znamenala, že ľudia by mali mať možnosť podieľať sa na rozhodovaní o činnostiach, ktoré môžu mať vplyv na ich životné prostredie (viď. ťažba uránu na Alpinke pri Košiciach) a zdravie, ďalej vecnými argumentmi verejnosti ovplyvniť rozhodovanie regulačných úradov a agentúr, vytvoriť právny priestor na zohľadňovanie obáv ľudí a komunít v rozhodovacích a legislatívnych procesoch a všeobecne uľahčiť zapojenie tých ľudí a komunít, ktorí môžu byť postihnutý práve rozhodovacími procesmi. Environmentálna spravodlivosť by mala v ďalšom zahrňovať tie kultúrne normy a hodnoty, pravidlá, predpisy, správanie politiky a rozhodnutia, ktoré podporujú trvalo udržateľný rozvoj (nevynímajúc cezhraničnú spoluprácu), aby ľudia mohli pracovať s istotou, že ich životné prostredie je v bezpečí, starostlivosti a je obnoviteľné (produktívne).
Environmentálna spravodlivosť rozširuje perspektívu životného prostredia nad rámec ochrany a zachovania prírodných zdrojov a definuje ju ako prostredie pre život, výchovu a prácu. Zmyslom environmentálnej spravodlivosti nie je byť „sudcom“ environmentálnych škôd, ale snaha ich eliminovať (napríklad prepracovaním priemyselných výrobných procesov, koncepciou odpadov, prísnejšími environmentálnymi indikátormi a dôraznejšou kontrolou zo strany štátu – viď. mnou navrhovaná zložka ministerstva na kontrolu spoločností) a chrániť prirodzené prostredie ľudí na tejto Zemi a ujasniť hranicu environmentálnej etiky pre nás všetkých. Verím, že obavy, zodpovednosť a spravodlivosť v oblasti životného prostredia má a bude mať stále väčší potenciál osloviť širšie ľudské publikum. Dôraz je kladený na výsledky.
FBBB1

Trvalo udržateľná výroba, rozvoj a efektívne využitie dreva, presadzovanie bezpečnosti a zlepšenie prístupu k čistým energiám, podpora ekologického a hospodárskeho rastu, investície do trvalo udržateľného lesného hospodárstva, do sľubných technológií a „energie budúcnosti“, ktoré vo viacerých prípadoch zjavne nemajú nič spoločné s ochranou ŽP a zdravím obyvateľstva

21.03.2017

„Investícia do lesov je poistná zmluva pre našu planétu (budúcnosť patrí tým, ktorí dávajú novej generácie, dôvod na nádej)“. Vzhľadom k tomu, že lesy sú dôležité pre prežitie a blaho súčasných a budúcich generácií, si dnes pripomíname medzinárodný deň lesov a ústrednou témou pre rok 2017 je lesy a energie (výhody a riziká), pričom lesy sú hybnou silou [...]

Zbavujeme sa často domácich odpadov vo vlastný „ne/prospech“ a sme si vedomí komplexných dopadov zo spalín a popolov pochádzajúcich práve z týchto odpadov? !

09.01.2017

Sú ctení občania, šetrní Vaši susedia a používajú na vykurovanie príbytku nevhodné, ba čo podozrivé palivo, či dokonca nebezpečný odpad? Zatiaľ na Slovensku sa táto problematika netýka kompetentných úradov, ale napríklad v Českej republike to vyriešili rázne. Od januára 2017 platí novela zákona o ochrane ovzdušia, ktorá umožní úradom kontrolovať, čím to [...]

Efektívne využitie tuhého komunálneho odpadu endotermickým procesom a využitím syntézneho plynu technológiou teplotných fáz „nepriameho tepla“. Koniec éry konvenčných skládok TKO a spaľovania.

12.12.2016

Spoločnosť Elche (Španielsko) vyvinula proces, GREEN technológiu splyňovania komunálnych odpadov na výrobu tepla a elektriny. Spoločnosť navrhla takú technológiu, ktorá eliminuje obligátne nakladanie s tuhým komunálnym odpadom, ich konvenčné spaľovanie a ukladanie na uzavreté skládky. Tieto technológie (aj keď ich počet v posledných rokoch stúpa, avšak každá má [...]

Petr Pavel

Pavel: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov

16.04.2024 15:52

Česko začiatkom marca v reakcii na postoj SR k vojne na Ukrajine odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie.

Juraj Blanár

Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov SR ako Irán

16.04.2024 15:29

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ majú rokovať o možnom uvalení sankcií na Irán v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael.

Podvod

Fanúšikovia hokeja, pozor. Neznámy páchateľ ponúka na internetovom portáli falošné lístky na MS

16.04.2024 15:11

Vystupuje pod rôznymi menami, s rôznymi telefónnymi číslami a uvádza odlišné bankové účty, na ktoré žiada zaslať peniaze.

Russia Ukraine War

Chýbali rakety, zničili elektráreň. Zelenskyj sa hnevá, že Ukrajine chýba ochrana, akú dostal Izrael

16.04.2024 15:07

Volodymyr Zelenskyj sa sťažuje, že Izraelu pomohli spojenci ochrániť vzdušný priestor pred útokom Iránu, ale od neba nad Ukrajinou dávajú ruky preč.

Ing. Florián KISS

Pravda nám umožňuje poznávať veci také, aké sú samy v sebe; rozlišovať medzi bezvýznamným a podstatným; medzi tým, čo máme vykonať a čo vykonať nemusíme. Hodnotu človeka nemeriame tou pravdou, ktorá sa stala jeho vlastníctvom, ale námahou, ktorú vynaložil na jej dosiahnutie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 813993x
Priemerná čítanosť článkov: 13796x

Autor blogu