Založ si blog

Pokrok, progres a pripravenosť energetickej a technologickej budúcnosti krajín EÚ, stabilita a vyváženosť energetickej bezpečnosti, energetická udržateľnosť, koncepcie modernej energie, schopnosť členských štátov EÚ k spolupráci a podpore spoločného výskumu.

Posolstvom mnou navrhovanej integrácie EREPu SR je okrem samotnej integrácie aj dlhodobé plánovanie, čo je v podstate o vnímaní a pochopení budúcich dôsledkov dnešných rozhodnutí v strategickej exekutíve (podstatou a najzreteľnejšou črtou na energii je, že žiadna jej adekvátna substitúcia neexistuje). Cieľom celospoločenského pokroku (progres moderných zdrojov energií) nie je otvárať dvere nekonečnej múdrosti, ale vyčítať hranice nekonečnému omylu. Preto, cieľom nášho odborného spoločenstva EREP SR a politiky EÚ by mala byť podpora efektívneho využívania zdrojov v hospodárstve a zároveň chrániť zdravie obyvateľov v celej EÚ. Podstata spolupráce spočíva v schopnosti členských štátov EÚ pracovať spoločne pre spoločné dohody v oblasti hospodárstva a životného prostredia a následne túto politiku zapracovať do súladu s medzinárodným spoločenstvom. Všetky štáty by mali s jasným cieľom a predsavzatím umožniť, aby EÚ splnila spoločný dvojaký cieľ znižovania emisií skleníkových plynov a zvýšenia bezpečnosti dodávok energie. Zároveň by ich cieľ mal byť ustanovený právnym predpisom, že každý členský štát je povinný prijať záväzné ciele a akčné plány. Ustanovenie a spoločné dohody by mali mať jasnú koncepciu a legislatívnu formu. Koncepcia environmentalizmu (platforma zachovania prírodného prostredia a kontrola znečistenia ŽP) a ochrany životného prostredia by mala byť postavená na týchto pilieroch TUR:

– dematerializácia výroby a spotreby (surovinová a energetická náročnosť)
– výrobné systémy (technológie) a služby s malými dopadmi na ŽP
– riešenie odpadov ako strategická surovina (vrátane jej návratu do cyklu prírodného reťazca)
– environmentálna výchova, intelektualizácia a limitácia
– podpora optimálneho využívania existujúcich finančných nástrojov (štrukturálne fondy a kohézny fond), so zameraním na podporu výskumu a šírenia finančných prostriedkov do obnovy zelenších technológií a pre nové a moderné energetické technológie.
– jednoznačné odstránenie „hraníc“ medzi západom a východom v kontexte diverzifikácie trhu s energiou a prepojenosti zdrojov energií.
– podporovať dialóg a spoluprácu na miestnej/národnej úrovni, ako aj na európskej úrovni s distribučnými orgánmi, európskymi regulátormi elektriny a energetiky obnoviteľných zdrojov, čo by umožnilo lepšiu integráciu obnoviteľných a alternatívnych zdrojov energií do rozvodnej siete.
– EÚ musí byť lepšie pripravená zdieľať (týka sa to aj vývoja, inovácií a investícií) svoje zdroje v rámci vnútorného trhu s energiou a tým zvýšiť (naplniť podstatu energetickej únie a samotnej politiky) a zlepšiť stabilitu energetickej bezpečnosti a konkurencieschopnosti vlastného priemyslu.
– posilniť význam a záväzok udržateľnej budúcnosti a legislatívny rámec jednotlivých krajín, ktoré by primäli svoj priemysel k investíciám do zelenších technológií, obnoviteľných zdrojov, využitia odpadov a do environmentálnej výchovy.
– musí prebehnúť analýza vyváženosti jednotlivých trhov s dostupnými zdrojmi energií (nielen výroba, ale aj samotné možnosti v obnoviteľných zdrojov a surovín), vypracovať k tomu zodpovednú koncepciu prepojenosti dodávok týchto prebytočných zdrojov na najbližšie trhy, investície do technológií, ktoré sú schopné čo najefektívnejšie spracovať tieto zdroje energetických surovín.
– musí vzniknúť popri energetickej únii taká odborná spoločnosť, ktorá bude mať svoje kompetencie a hlavne utajený režim na vývoj a analýzu komplexného trhu s cieľom znižovania energetickej závislosti, zvyšovania bezpečnosti a zdravšej budúcnosti. Okrem spomenutých aspektov, rozvoja technológií používaných v odvetví obnoviteľných zdrojov energie, má rozvoj energetickej bezpečnosti tendenciu vytvárať nové obchodné a pracovné príležitosti.

Ak priemyselný rozvoj a rast má byť udržateľný v dlhodobom horizonte, budeme musieť radikálne zmeniť, pokiaľ ide o kvalitu technológií a produkcie a celkovú energetickú a surovinovú náročnosť (jediná cesta k energetickej bezpečnosti). Vzhľadom na globálne hospodárstvo a životné prostredie, sú priame riešenia moderných technológií a zdrojov energií nevyhnutné na zníženie spotreby konvenčných zdrojov energií a tým zníženie vplyvov na životné prostredie. Zrýchlenie technologického rozvoja otvára dvere k rýchlemu celosvetovému hospodárskemu rastu a necháva svet dobiehať svoju energetickú udržateľnosť pomocou nových a alternatívnych zdrojov energie. Energetická a technologická budúcnosť bude spočívať na celkovej pripravenosti a ochote politiky a investičných rozhodnutí tak EÚ, ako aj samotných krajín (vybudovať energetickú konvertibilitu a spoločný vývoj), ktoré budú mať hlboký dopad aj na našu ekonomiku, kvalitu života, životné prostredie a konkurencieschopnosť na svetovom trhu.
FBB

Trvalo udržateľná výroba, rozvoj a efektívne využitie dreva, presadzovanie bezpečnosti a zlepšenie prístupu k čistým energiám, podpora ekologického a hospodárskeho rastu, investície do trvalo udržateľného lesného hospodárstva, do sľubných technológií a „energie budúcnosti“, ktoré vo viacerých prípadoch zjavne nemajú nič spoločné s ochranou ŽP a zdravím obyvateľstva

21.03.2017

„Investícia do lesov je poistná zmluva pre našu planétu (budúcnosť patrí tým, ktorí dávajú novej generácie, dôvod na nádej)“. Vzhľadom k tomu, že lesy sú dôležité pre prežitie a blaho súčasných a budúcich generácií, si dnes pripomíname medzinárodný deň lesov a ústrednou témou pre rok 2017 je lesy a energie (výhody a riziká), pričom lesy sú hybnou silou [...]

Zbavujeme sa často domácich odpadov vo vlastný „ne/prospech“ a sme si vedomí komplexných dopadov zo spalín a popolov pochádzajúcich práve z týchto odpadov? !

09.01.2017

Sú ctení občania, šetrní Vaši susedia a používajú na vykurovanie príbytku nevhodné, ba čo podozrivé palivo, či dokonca nebezpečný odpad? Zatiaľ na Slovensku sa táto problematika netýka kompetentných úradov, ale napríklad v Českej republike to vyriešili rázne. Od januára 2017 platí novela zákona o ochrane ovzdušia, ktorá umožní úradom kontrolovať, čím to [...]

Efektívne využitie tuhého komunálneho odpadu endotermickým procesom a využitím syntézneho plynu technológiou teplotných fáz „nepriameho tepla“. Koniec éry konvenčných skládok TKO a spaľovania.

12.12.2016

Spoločnosť Elche (Španielsko) vyvinula proces, GREEN technológiu splyňovania komunálnych odpadov na výrobu tepla a elektriny. Spoločnosť navrhla takú technológiu, ktorá eliminuje obligátne nakladanie s tuhým komunálnym odpadom, ich konvenčné spaľovanie a ukladanie na uzavreté skládky. Tieto technológie (aj keď ich počet v posledných rokoch stúpa, avšak každá má [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Ing. Florián KISS

Pravda nám umožňuje poznávať veci také, aké sú samy v sebe; rozlišovať medzi bezvýznamným a podstatným; medzi tým, čo máme vykonať a čo vykonať nemusíme. Hodnotu človeka nemeriame tou pravdou, ktorá sa stala jeho vlastníctvom, ale námahou, ktorú vynaložil na jej dosiahnutie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 813536x
Priemerná čítanosť článkov: 13789x

Autor blogu