Založ si blog

Energetická únia, jej racionálne vízie očami latentnej odbornej verejnosti, projekty, inovácie a očakávaný sled jej pripravovaných cieľov a platformy zelenších technológií vo výrobe energií, priemyslu a služieb.

Čo sa týka pripravovanej energetickej únie ešte jedna zásadná myšlienka: mali by sme mať vo všeobecnosti tendenciu pozerať sa dopredu (v rámci „budúcnosti energetiky“) a nie dozadu, aj keď sa stále učíme z chýb. To znamená, že skôr by sme sa mali šetriť od pasce „zložitosti“, ktorá zasiahla väčšinu rozvojových krajín. Bez vnútorného úsilia a spolupráce nikdy nedosiahneme výnimočnosti. V kontexte energetickej únie a vnútorného úsilia by som si dovolil apelovať na energetickú efektívnosť, ktorá by mala byť alfou – omegou vyspelej (počnúc malými cez stredné až po veľké) spoločnosti. Ak beriem do úvahy náš trh, tak mi na nej stále chýba ponuka najúčinnejších (racionálnych) projektov na podporu energetickej efektívnosti. Vývojové spoločnosti (NIE audit a kopec múdrych rečí) a technológie v rámci koncepcie, návrhov a realizácie návrhov projektov na získanie reálnej energetickej účinnosti v priemysle. Nezabúdajme, že energetická účinnosť je priamo úmerná nie len životnému prostrediu, ale predovšetkým ťažko skúšanej konkurencieschopnosti produktov a služieb. Chýba mi osobne (názor z vlastných skúseností) prekonanie tej exekutívnej bariéry, ktorá bráni tým cenným odborným a ľudským hodnotám (v rovine latentnej), ktorí si myslia, že ich vedomosti a ich schopnosti by mohli byť lepšie využité k podpore projektov účinnosti. Cieľom Energetickej únie okrem iného, by mala byť v rámci „energetickej budúcnosti“ príprava zoznamu tých najinovatívnejších európskych regiónov (innovation point energy – IPE), ktoré budú lídrom v energetickej stabilite a vývoji (budú smerodajným bodom v pokroku a inovácií a tiež budú udávať tie náležité podklady, ktoré bude treba implementovať v rámci energetických legislatív EÚ). Aj napriek pozitívnym ohlasom pripravovanej Energetickej únie si priemysel v celosvetovom meradle musí uvedomiť, že doterajší konvenčný spôsob výroby (energií a produktov), dominujúce fosílne palivá a nekontrolovaný konzumný spôsob života tvoria globálnu hrozbu bezpečnosti a riziká pre globálne životné prostredie a naše zdravie.
Všetky technologické systémy, ktoré poskytujú priemyslu produkciu energie sú väčšinou technologicky zastaralé a práve preto je nevyhnutné prijať racionálnu úvahu o tom, že prevádzka týchto technologických systémov je neudržateľný proces (týka sa to samozrejme aj priemyslu, výroby a služieb). Verím, že aj tento projekt Energetickej únie bude tou najväčšou príležitosťou k pozitívnej a globálnej zmene nielen v segmente samotnej energetiky, ale aj v technologickej vyspelosti a investícií do !zelenších“ technológií výroby a služieb.

Trvalo udržateľná výroba, rozvoj a efektívne využitie dreva, presadzovanie bezpečnosti a zlepšenie prístupu k čistým energiám, podpora ekologického a hospodárskeho rastu, investície do trvalo udržateľného lesného hospodárstva, do sľubných technológií a „energie budúcnosti“, ktoré vo viacerých prípadoch zjavne nemajú nič spoločné s ochranou ŽP a zdravím obyvateľstva

21.03.2017

„Investícia do lesov je poistná zmluva pre našu planétu (budúcnosť patrí tým, ktorí dávajú novej generácie, dôvod na nádej)“. Vzhľadom k tomu, že lesy sú dôležité pre prežitie a blaho súčasných a budúcich generácií, si dnes pripomíname medzinárodný deň lesov a ústrednou témou pre rok 2017 je lesy a energie (výhody a riziká), pričom lesy sú hybnou silou [...]

Zbavujeme sa často domácich odpadov vo vlastný „ne/prospech“ a sme si vedomí komplexných dopadov zo spalín a popolov pochádzajúcich práve z týchto odpadov? !

09.01.2017

Sú ctení občania, šetrní Vaši susedia a používajú na vykurovanie príbytku nevhodné, ba čo podozrivé palivo, či dokonca nebezpečný odpad? Zatiaľ na Slovensku sa táto problematika netýka kompetentných úradov, ale napríklad v Českej republike to vyriešili rázne. Od januára 2017 platí novela zákona o ochrane ovzdušia, ktorá umožní úradom kontrolovať, čím to [...]

Efektívne využitie tuhého komunálneho odpadu endotermickým procesom a využitím syntézneho plynu technológiou teplotných fáz „nepriameho tepla“. Koniec éry konvenčných skládok TKO a spaľovania.

12.12.2016

Spoločnosť Elche (Španielsko) vyvinula proces, GREEN technológiu splyňovania komunálnych odpadov na výrobu tepla a elektriny. Spoločnosť navrhla takú technológiu, ktorá eliminuje obligátne nakladanie s tuhým komunálnym odpadom, ich konvenčné spaľovanie a ukladanie na uzavreté skládky. Tieto technológie (aj keď ich počet v posledných rokoch stúpa, avšak každá má [...]

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Ing. Florián KISS

Pravda nám umožňuje poznávať veci také, aké sú samy v sebe; rozlišovať medzi bezvýznamným a podstatným; medzi tým, čo máme vykonať a čo vykonať nemusíme. Hodnotu človeka nemeriame tou pravdou, ktorá sa stala jeho vlastníctvom, ale námahou, ktorú vynaložil na jej dosiahnutie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 813544x
Priemerná čítanosť článkov: 13789x

Autor blogu