Založ si blog

Desatoro energetickej únie, podpora a príprava na jej budúcnosť, energetické potreby a projekty Európy a prehľad nevyužitých zdrojov EÚ.

Desatoro energetickej únie:
– legislatívny a oficiálny priestor (výzvy na spoľahlivejšie, efektívnejšie a ekologickejšie riešenia, na nové a rýchlo sa rozvíjajúce oblasti energetiky a budovanie neustáleho a silného prepojenia medzi energetikou, životným prostredím a ekonomikou) pre podporu spolupráce a komunikácie medzi rozhodujúcimi sektormi energetiky a spoločnosti. Spolupráca medzi občianskou spoločnosťou a príslušnými inštitúciami energetického a bezpečnostného sektora je dôležitým segmentom úspešnosti projektov energetickej únie. Existujú rôzne spôsoby spolupráce (plánovanej stratégie ovplyvňovania legislatívneho procesu) počnúc konzultáciami s organizáciami občianskej spoločnosti, tvorbou politiky, rozvojom spoločných projektov, organizovaním spoločných akcií až poskytovanie priamych finančných podpôr organizáciám občianskej spoločnosti, verejného a súkromného sektora atď. Celkovým cieľom tohto bodu je navrhovanie konkrétnych riešení pre podporu a zlepšenie smerovania únie v kontexte vnímania spoločnosti.
– vytvoriť v každej krajine centrum pre energetiku (združenie odbornej verejnosti a výskumu, energetická analýza, podpora technického pokroku a školení, rozvoj programov, ktoré dokážu školiť budúcich vedcov na vysokej úrovni a inžinierov pre prácu v energetických oblastiach v prospech budúcnosti krajiny), v rámci decentralizácie vplyvov EÚ a budovania akéhosi pocitu zvrchovanosti jednotlivých krajín únie. Tieto centrá by mali spájať politické, ekonomické, ekologické, technické a právne aspekty energetiky v jednotlivých krajinách únie. Cieľom tohto bodu je robustnejšia podpora výskumu, analýzy využitia energií a koncových spotrebiteľov.
– prioritou Energetickej únie by mala byť okrem iného aj príprava „energetickej budúcnosti“, čiže zoznamu tých najinovatívnejších európskych regiónov (intellectual innovation point energy – IIPE), ktoré budú lídrom v energetickej stabilite a vývoji (budú smerodajným bodom v pokroku, inovácií a konsolidácii podrobných údajov o energetických trhoch únie a tiež budú udávať tie náležité podklady, ktoré bude treba implementovať v rámci energetických legislatív EÚ). Cieľom tohto bodu je pripraviť trhy jednotlivých krajín únie so správnou infraštruktúrou vysoko výkonných obnoviteľných zdrojov. Ďalej poskytnúť decentralizovanú výrobu potrebnú na zabezpečenie našej energetickej budúcnosti.
– technologický pokrok – optimalizácia priemyselných procesov a technológií (prostredníctvom EREPu, pretože ak vyžadujeme konkrétne výsledky, tak sú nevyhnutné aj konkrétne politické opatrenia EÚ a rozhodnutia v jednotlivých štátoch únie). Výskum úrovne energetickej bezpečnosti a vplyvov priemyselných technológií na životné prostredie. Cieľom tohto bodu je udržateľnosť procesu priemyselných postupov, metodika optimalizácie priemyselných prípadov a praktické prevádzkové riešenia v kontexte životného prostredia a zdravia.
– internalizácia odpadov za strategickú surovinu (zvýšenie energetickej bezpečnosti s využitím „domácich“ surovín) v prospech maximalizácie efektivity energetickej bezpečnosti, ochrany prirodzeného prostredia a účinnej minimalizácie narastajúceho odpadu. Cieľom tohto bodu je voľba našej priority a budúcnosti, pretože ak si naozaj chceme zlepšiť svoju situáciu, tak môžeme pracovať na jednej konkrétnej veci (nad ktorou máme priamy vplyv), nad ktorou máme kontrolu mi sami.
– primerané energetické potreby Európy (integrovaná viacúčelová platforma zdrojov energií) technicky realizovateľné. Môžeme vytvoriť udržateľnejšiu, čistejšiu a bezpečnejšiu energetickú platformu EÚ tým, že potreby Európy energie naservírujeme múdro a primerane. Ako? Pod alibizmom ideológie „voľného trhu“ sme v tieni konvencie prežili zopár desaťročí bez účinnej energetickej politiky. Z dôvodu jednoduchej závislosti na dovážanej rope a zachovania benzínu a ďalších ropných produktov, my vlastne nemáme žiadnu adekvátnu energetickú politiku únie (podotýkam nie rôzne formy OZE a iných zelených vstupov). Cieľom tohto bodu je uvedomiť si tú skutočnosť, že základnou príčinou energetickej krízy nikdy nebol nedostatok energie, ale nevedomosť o jej využívaní a použití. A tou nevedomosťou sa stávame do pozície zraniteľného a odkázaného.
– listingový/oficiálny prehľad nevyužitých zdrojov energií v jednotlivých štátoch únie (technické a hospodárske obmedzenia umožňujúce ich nasadenie). Príkladom je uzavretie slučiek energetických systémov regiónov. Cieľom tohto bodu je poukázať na cenné a nevyužité domáce zdroje (zdroje, ktoré máme pod nosom) energií, akým nepochybne sú napríklad poľnohospodárske zdroje na primárnu výrobu elektriny a tepla a ich následné zužitkovanie. Uvediem len krátky príklad, technológie na konverziu hnoja, na spracovanie potravinárskych odpadov (zvyšky tukov a olejov). Ďalej nevyužité zdroje tepelných čerpadiel a podobne
– definovať tie prenosové projekty, ktoré by eliminovali kritické prenosové sústavy v rámci únie. Cieľom tohto bodu je tvorba nových prenosových sústav prostredníctvom miestnych/lokálnych distribučných spoločností. Definovať Energetickú úniu, ako záväzok aj k spoľahlivosti prenosových sústav – chrbtice elektrickej rozvodnej siete EÚ. Uistenie krajín únie, že prenosové sústavy, ktoré poskytujú služby aj pre čistú energiu budú dobudované tak rýchlo a bezpečne, ako je to možné (prenosové sústavy sú obmedzené a obnoviteľné zdroje sa často nachádzajú ďaleko od prenosových uzlov a existujúcich prenosových vedení).
– energetická pomoc (požadované legislatívne schopnosti exekutívy členských štátov únie riadiť energetické zdroje, aby úroveň energetickej únie nebola podmienená politickou vôľou) zmluvnej záruky dlhodobých dodávok energií a špecializovaný tím pre správu a kontrolu údajov.
– globálne energetické hospodárstvo (energeticky náročné odvetvia, závislosť Európy a jeho energetický prechod). Cieľom tohto bodu je vybudovať všeobecný vzťah k úsporám energie v podnikoch, verejnej správe a domácnostiach (ako napríklad emisné ciele, právne predpisy, kontrola a pod.). Správna spotreba a kontrola energie nemusí byť našou prácou na plný úväzok, ale dosiahneme oveľa lepšie výsledky, ak bude súčasťou našej pravidelnej rutiny.
Energetická únia bude pohľadom na budúcnosť samotnej EÚ veľkou skúškou jej schopnosti sa zjednotiť. Ďakujem

Trvalo udržateľná výroba, rozvoj a efektívne využitie dreva, presadzovanie bezpečnosti a zlepšenie prístupu k čistým energiám, podpora ekologického a hospodárskeho rastu, investície do trvalo udržateľného lesného hospodárstva, do sľubných technológií a „energie budúcnosti“, ktoré vo viacerých prípadoch zjavne nemajú nič spoločné s ochranou ŽP a zdravím obyvateľstva

21.03.2017

„Investícia do lesov je poistná zmluva pre našu planétu (budúcnosť patrí tým, ktorí dávajú novej generácie, dôvod na nádej)“. Vzhľadom k tomu, že lesy sú dôležité pre prežitie a blaho súčasných a budúcich generácií, si dnes pripomíname medzinárodný deň lesov a ústrednou témou pre rok 2017 je lesy a energie (výhody a riziká), pričom lesy sú hybnou silou [...]

Zbavujeme sa často domácich odpadov vo vlastný „ne/prospech“ a sme si vedomí komplexných dopadov zo spalín a popolov pochádzajúcich práve z týchto odpadov? !

09.01.2017

Sú ctení občania, šetrní Vaši susedia a používajú na vykurovanie príbytku nevhodné, ba čo podozrivé palivo, či dokonca nebezpečný odpad? Zatiaľ na Slovensku sa táto problematika netýka kompetentných úradov, ale napríklad v Českej republike to vyriešili rázne. Od januára 2017 platí novela zákona o ochrane ovzdušia, ktorá umožní úradom kontrolovať, čím to [...]

Efektívne využitie tuhého komunálneho odpadu endotermickým procesom a využitím syntézneho plynu technológiou teplotných fáz „nepriameho tepla“. Koniec éry konvenčných skládok TKO a spaľovania.

12.12.2016

Spoločnosť Elche (Španielsko) vyvinula proces, GREEN technológiu splyňovania komunálnych odpadov na výrobu tepla a elektriny. Spoločnosť navrhla takú technológiu, ktorá eliminuje obligátne nakladanie s tuhým komunálnym odpadom, ich konvenčné spaľovanie a ukladanie na uzavreté skládky. Tieto technológie (aj keď ich počet v posledných rokoch stúpa, avšak každá má [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Ing. Florián KISS

Pravda nám umožňuje poznávať veci také, aké sú samy v sebe; rozlišovať medzi bezvýznamným a podstatným; medzi tým, čo máme vykonať a čo vykonať nemusíme. Hodnotu človeka nemeriame tou pravdou, ktorá sa stala jeho vlastníctvom, ale námahou, ktorú vynaložil na jej dosiahnutie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 813547x
Priemerná čítanosť článkov: 13789x

Autor blogu