Založ si blog

Odpad, ako zdroj v priemysle a vo výrobe energií, odpad ako ekologický problém, materiálové využitie odpadov, stratégia riadenia a kontroly tokov vzniku odpadov SRCO, substitúcia náročných surovín odpadmi v priemysle, zlepšenie prístupu k informáciám o použitých látkach vo výrobe a produktoch, podávanie povinných správ plánovania na opätovné použitie odpadov.

Naša globálna výroba a spotreba vedú k veľkému množstvu nevyužitého odpadu a tým zvyšovaniu nebezpečných faktorov a rizík voči nášmu prirodzenému prostrediu. Stratégia riadenia cyklov vzniku odpadov (národný a legislatívou vymedzený štátny dohľad cez EREP SR) by sa mal predovšetkým zamerať na odpady, ako na materiály a výrobky po celú dobu ich vzniku za účelom poskytnutia správnych postupov identifikácie, spracovania, znovu vrátenia do výroby a zneškodňovania s minimálnym vplyvom (rizikami) na životné prostredie. Stratégia riadenia cyklov vzniku odpadov by mala (až po zavedení a identifikácie v praxi SRCO) v prvom rade vymedziť a odstrániť z cyklu (cestou legislatívnych nástrojov priamo z medzinárodného prostredia EÚ) vznik a zákaz nebezpečných a zdraviu škodlivých odpadov. Nesprávna stratégia riadenia nebezpečných odpadov môže predstavovať veľké riziko poškodzovania zdravia človeka a životného prostredia (aj sekundárnou cestou). Preto primárnym krokom v ekologizácii fáz vzniku odpadov by malo byť ich odborné posúdenie, obmedzenie, riadenie a štátom kontrolovaný dohľad. Prečo? Pretože odpady obsahujú veľké množstvo rôznych materiálov (surovinovo cenných), pričom mnohé z nich sú energeticky využiteľné. Je preto nevyhnutné, aby sme odpady spravovali na základe vymedzenej legislatívy, ako zdroje na dosiahnutie trvalej udržateľnosti v priemysle a spoločnosti. Stratégiu a udržateľnosť cyklov vzniku odpadov budeme môcť efektívne dosiahnuť len vtedy (okrem ochoty exekutívy), ak percentuálny podiel odpadov pri výrobe energií a ostatnej (znovu vrátením do výroby) výroby, bude rásť a skládkovanie (spaľovanie) bude klesať. Túto udržateľnosť môžeme explicitne dosiahnuť:
– využitím obrovských zdrojov uhľovodíkov a aj odpadového tepla
– neustálym zlepšovaním vplyvu na životné prostredie prostredníctvom uplatňovania najlepších dostupných technológií (s väčšou ohľaduplnosťou)
– zabezpečením efektívneho riadenia všetkých fáz vzniku odpadov (a čo najväčšie percento znovu vrátenia do výroby a spracovania) vhodným spracovaním a zneškodňovaním
Slovenské zákony o životnom prostredí by mali zastrešovať jasnejšie pravidlá a zásady, ako napríklad požiadavka, aby fyzická, alebo právnická osoba, ktorá vykonáva priemyselnú, výrobnú a servisnú činnosť, musí preukázateľne využívať príležitosti na opätovné použitie odpadov do výrobného procesu a výroby energií. Súčasný stav globálneho vnímania problematiky industrializácie nášho prirodzeného prostredia, kontaminácie našej Zeme a tvorby odpadov, by som prirovnal k tej väčšine ľudí, ktorá predpokladá, že akonáhle je bezpečnostný softvér nainštalovaný, oni sú chránení! Je dôležité, aby súčasný priemysel bol aktívnejší pri premýšľaní o bezpečnosti a ohľaduplnosti na dlhodobej báze. Napriek mnohým našim pokrokom je naše životné prostredie stále ohrozené radom problémov, vrátane globálnej zmeny klímy, energetickej závislosti na neobnoviteľných fosílnych palivách, surovinovou závislosťou, stratou biodiverzity a celkovou kontamináciou svojho vlastné prostredia.
Čo navrhujem a aké by bolo racionálne a urýchlené riešenie prezentovaných problematík priemyslu? Dopyt ľudstva v 21.storočí po energii a výrobe je zásadne neudržateľný. V kontexte priemyslu a výroby je jedinou možnou voľbou vykonať radikálne obmedzenie naprieč hospodárstvom a priemyslom. V otázke možnosti udržateľnej výroby energetických zdrojov vidím osobne jedinú schodnú cestu a to decentralizáciu, autonomizáciu a lokálne založenú energetickú infraštruktúru.
Rozmach a odomknutie potenciálu k cenným obnoviteľným zdrojom energií Slovenska chýba dôkladné posúdenie prekážok, ktoré bránia využitiu ich väčšej efektívnosti, prehľadu a dispozície ich praktických riešení. Podpora energetickej účinnosti bude čoraz dôležitejšou ako na národnej, tak aj na európskej úrovni.

Trvalo udržateľná výroba, rozvoj a efektívne využitie dreva, presadzovanie bezpečnosti a zlepšenie prístupu k čistým energiám, podpora ekologického a hospodárskeho rastu, investície do trvalo udržateľného lesného hospodárstva, do sľubných technológií a „energie budúcnosti“, ktoré vo viacerých prípadoch zjavne nemajú nič spoločné s ochranou ŽP a zdravím obyvateľstva

21.03.2017

„Investícia do lesov je poistná zmluva pre našu planétu (budúcnosť patrí tým, ktorí dávajú novej generácie, dôvod na nádej)“. Vzhľadom k tomu, že lesy sú dôležité pre prežitie a blaho súčasných a budúcich generácií, si dnes pripomíname medzinárodný deň lesov a ústrednou témou pre rok 2017 je lesy a energie (výhody a riziká), pričom lesy sú hybnou silou [...]

Zbavujeme sa často domácich odpadov vo vlastný „ne/prospech“ a sme si vedomí komplexných dopadov zo spalín a popolov pochádzajúcich práve z týchto odpadov? !

09.01.2017

Sú ctení občania, šetrní Vaši susedia a používajú na vykurovanie príbytku nevhodné, ba čo podozrivé palivo, či dokonca nebezpečný odpad? Zatiaľ na Slovensku sa táto problematika netýka kompetentných úradov, ale napríklad v Českej republike to vyriešili rázne. Od januára 2017 platí novela zákona o ochrane ovzdušia, ktorá umožní úradom kontrolovať, čím to [...]

Efektívne využitie tuhého komunálneho odpadu endotermickým procesom a využitím syntézneho plynu technológiou teplotných fáz „nepriameho tepla“. Koniec éry konvenčných skládok TKO a spaľovania.

12.12.2016

Spoločnosť Elche (Španielsko) vyvinula proces, GREEN technológiu splyňovania komunálnych odpadov na výrobu tepla a elektriny. Spoločnosť navrhla takú technológiu, ktorá eliminuje obligátne nakladanie s tuhým komunálnym odpadom, ich konvenčné spaľovanie a ukladanie na uzavreté skládky. Tieto technológie (aj keď ich počet v posledných rokoch stúpa, avšak každá má [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

Ing. Florián KISS

Pravda nám umožňuje poznávať veci také, aké sú samy v sebe; rozlišovať medzi bezvýznamným a podstatným; medzi tým, čo máme vykonať a čo vykonať nemusíme. Hodnotu človeka nemeriame tou pravdou, ktorá sa stala jeho vlastníctvom, ale námahou, ktorú vynaložil na jej dosiahnutie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 814109x
Priemerná čítanosť článkov: 13798x

Autor blogu