Založ si blog

Náš záväzok voči cieľom a naplneniu environmentálnej politiky SR, ochota prijať potreby trvalej udržateľnosti a porozumenie jej stavu, súčasné smerovanie, perspektíva a bezpečnosť zdravého a čistého života, zmeny a reakcie prírody a ekosystémov, význam bezpečnosti životného prostredia v kontexte hospodárskeho a priemyselného rozmachu, vnímanie otázok a obáv našej prírody.

Environmentálna politika (environmentalizmus) je záväzok konkrétnej krajiny (vládnej politiky) a jej občanov, týkajúci sa otázok životného prostredia a trvalej udržateľnosti. K týmto záväzkom zvyčajne patria konvenčné teórie, ako znečistenie ovzdušia, pôdy a vody, odpady, bezpečnosť, biodiverzity a ich zachovanie, riadenie ekosystémov, ochrana prírodného bohatstva a zdrojov, voľne žijúcich živočíchov a ohrozených druhov. V skutočnosti sa však stýkame s otázkami týkajúcich sa potreby meniť konvenčné technológie v priemysle, riešiť odpady, energetickú a surovinovú náročnosť a kódex obnoviteľnej energie alebo regulácie toxických látok, vrátane pesticídov a priemyselných odpadov, ako súčasť politiky v oblasti ochrany životného prostredia. Environmentálna politika a jej ciele sa prijímajú na všetkých úrovniach (inštitucionálnej, legislatívnej a aj občianskej) s úmyslom riadiť a dohliadať na ľudské činnosti a tým predchádzať škodlivým primárnym účinkom na biofyzikálne prostredie a prírodné zdroje, ako aj zmeny v životnom prostredí, ekosystémov a biodiverzity bez vplyvu (hlavne sekundárneho) na zdravie a bezpečnosť človeka. Svet sa riadi a smeruje po novej trajektórii životného prostredia a zvyšujúci sa počet zúčastnených strán je znepokojujúcou perspektívou komplexných ekologických , sociálno – ekonomických , politických a demografických výziev.
V súčasnom procese globálneho hospodárskeho rastu a vývoja takmer každý zabúda v kontexte prírody na ten nepopierateľný fakt, že sme si prírodu a jej stav „zapožičali“ od našich detí (následnej generácie). Porozumenie svetu prírody je LEN aspektom vnímania a presvedčenia, pretože čo je v nej, je zdrojom nielen veľkej zvedavosti milí priatelia, ale aj veľkého naplnenia. Prirodzený, vyvážený a zdravý svet v podobe nášho prostredia je najväčším zdrojom toho života, ktorý sa oplatí žiť. My nepotrebujeme meniť literu teórie a akési „čísla“ emisií a globálneho otepľovania, ale potrebujeme v prvom rade zlepšiť kvalitu života a životného prostredia (stačí si uvedomiť TEN fakt, že životu nevyhnutné zdroje čerpáme z toho prostredia, ktoré bezprecedentne kontaminujeme). K naplneniu kvalitatívnych parametrov nášho zdravého, bezpečného a čistého života, by sme mali vytvoriť jemnú symbiózu medzi dôležitosťou potrieb jednotlivcov a súdržnosťou životného prostredia ako celku. Príroda nemá problém so súdržnosťou a túto skutočnosť človek aj vo veľkej miere zneužíva. Príroda vstrebáva rôzne negatívne vplyvy ľudskej činnosti, pričom si ľudstvo neuvedomuje ten aspekt, že ekosystémy reagujú na daný stav s vlastnou logickosťou a primeraným spôsobom (neočakávaným). Ak každý z nás prevezme zodpovednosť (nebude ich presúvať ďalej) za svoje vlastné správanie, tak budeme môcť vyvolať tie zmeny, ktoré sú potrebné na dosiahnutie kvality nášho života a jeho udržateľnosti (vyváženosť a primeranosť čerpania zdrojov v kontexte našich potrieb). Majme vždy milí priatelia v blízkosti prírody otvorené naše srdcia, pretože v každej interakcii s ňou človek získava oveľa viac, než hľadá. Ak si niekto naozaj myslí, že životné prostredie je menej dôležité ako hospodárstvo alebo ekonomika, nech pokúsi zadržať dych, pokiaľ sa kochá nad svojimi ekonomickými a inými výsledkami. Súčasné problémy životného prostredia si vyžadujú naliehavú a razantnejšiu pozornosť hlavne nás bežných občanov. Potreby globálnych zmien v našom každodennom a bežnom živote exponenciálne rastú. Dôsledkami globálnych problémov sa snažíme poukázať na niektoré z otázok životného prostredia a tých obáv, ktoré majú vplyv na nás všetkých. Príroda vyučuje viac ako ona káže, príroda je v nepretržitej činnosti a jej povaha a osud sú jej vlastným dielom. Ona nám dáva lásku a nenávisť, žiarlivosť a úctu. Osobne si myslím, že budeme potrebovať viac láskavosti, súcitu, radosti a rozhodne viac úprimnosti a presvedčenia, aby sme reálnymi skutkami prispeli k pozitívnemu stavu našej prírody, nášho zdravia a bezpečia nášho prirodzeného prostredia. Najdôležitejším a najdôveryhodnejším skutkom ľudstva bude to, čo necháme a odovzdáme na tejto planéte našej budúcej generácie s dôrazom na ich všeobecnú bezpečnosť a zdravie. Ďakujem za pozornosť a v septembri pre Vás pripravujem publikáciu o udržateľnom hospodárstve Európy a ambicióznych plánoch v energetike.

Trvalo udržateľná výroba, rozvoj a efektívne využitie dreva, presadzovanie bezpečnosti a zlepšenie prístupu k čistým energiám, podpora ekologického a hospodárskeho rastu, investície do trvalo udržateľného lesného hospodárstva, do sľubných technológií a „energie budúcnosti“, ktoré vo viacerých prípadoch zjavne nemajú nič spoločné s ochranou ŽP a zdravím obyvateľstva

21.03.2017

„Investícia do lesov je poistná zmluva pre našu planétu (budúcnosť patrí tým, ktorí dávajú novej generácie, dôvod na nádej)“. Vzhľadom k tomu, že lesy sú dôležité pre prežitie a blaho súčasných a budúcich generácií, si dnes pripomíname medzinárodný deň lesov a ústrednou témou pre rok 2017 je lesy a energie (výhody a riziká), pričom lesy sú hybnou silou [...]

Zbavujeme sa často domácich odpadov vo vlastný „ne/prospech“ a sme si vedomí komplexných dopadov zo spalín a popolov pochádzajúcich práve z týchto odpadov? !

09.01.2017

Sú ctení občania, šetrní Vaši susedia a používajú na vykurovanie príbytku nevhodné, ba čo podozrivé palivo, či dokonca nebezpečný odpad? Zatiaľ na Slovensku sa táto problematika netýka kompetentných úradov, ale napríklad v Českej republike to vyriešili rázne. Od januára 2017 platí novela zákona o ochrane ovzdušia, ktorá umožní úradom kontrolovať, čím to [...]

Efektívne využitie tuhého komunálneho odpadu endotermickým procesom a využitím syntézneho plynu technológiou teplotných fáz „nepriameho tepla“. Koniec éry konvenčných skládok TKO a spaľovania.

12.12.2016

Spoločnosť Elche (Španielsko) vyvinula proces, GREEN technológiu splyňovania komunálnych odpadov na výrobu tepla a elektriny. Spoločnosť navrhla takú technológiu, ktorá eliminuje obligátne nakladanie s tuhým komunálnym odpadom, ich konvenčné spaľovanie a ukladanie na uzavreté skládky. Tieto technológie (aj keď ich počet v posledných rokoch stúpa, avšak každá má [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Ing. Florián KISS

Pravda nám umožňuje poznávať veci také, aké sú samy v sebe; rozlišovať medzi bezvýznamným a podstatným; medzi tým, čo máme vykonať a čo vykonať nemusíme. Hodnotu človeka nemeriame tou pravdou, ktorá sa stala jeho vlastníctvom, ale námahou, ktorú vynaložil na jej dosiahnutie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 814286x
Priemerná čítanosť článkov: 13801x

Autor blogu