Náš „global skleník“ je už hotový, otázne je, že či budeme môcť aj vetrať a nadýchnuť sa? !

20. januára 2013, Ing. Florián KISS, Ekológia-hospodárstvo a životné prostredie

Kompenzačné projekty – ako lacná alternatíva pre dobrovoľné zníženie skleníkových plynov v Európe a ktoré by mali zaručiť „neutralitu klímy“ našich pracovných a technologických aktivít. Myšlienka kompenzačných opatrení pre emisie CO2 bola evokovaná z Kjótskeho protokolu. Nosným prvkami sú dva projekty:                                                                        

a/ mechanizmus čistého rozvoja tzv. Clean Development Mechanism (CDM – mechanizmus čistého rozvoja je jedným z mechanizmov flexibility definovaných v Kjótskom protokolu IPCC, 2007. Mechanizmus napomáha vyspelým krajinám nie len k znižovaniu emisií a stimulácii udržateľného rozvoja, ale aj zaviesť projekty emisnej redukcie ako súčasť globálnych investícií do ochrany životného prostredia a zdravia občanov). CDM projekty musia zabezpečiť zníženie emisií a musia sa kvalifikovať prostredníctvom prísneho emisného procesu. CDM preto môže len vysloviť doporučenie, aby rozvojové krajiny vytvárali všetky priaznivé podmienky k rozvoju a prenosu poznatkov a technológií, ktoré by pozitívne ovplyvnili regióny prostredníctvom vytvárania pracovných miest a infraštruktúry.                                                                                                                                                                              b/ spoločná realizácia tzv. Joint Implementation (JI -spoločná realizácia ponúka stranám projektu flexibilný a nákladovo efektívny spôsob uplatnenia časti svojich záväzkov z Kjóta. Projekty musia mať súhlas hostiteľskej strany a účastníci musia mať právo sa zúčastniť jedného projektu zo strán zapojených do projektu. Spoločná realizácia podporuje a odmeňuje iniciatívy na znižovanie emisií medzi priemyselnými krajinami, ktoré podpísali Kjótsky protokol). Týmto spôsobom krajina môže znížiť svoje náklady na plnenie cieľov vyplývajúcich z Kjótskeho protokolu investovaním práve do projektov, ktoré znižujú emisie skleníkových plynov v krajinách, kde znižovanie emisií môže byť lacnejšie. Spoločná realizácia (JI) je mechanizmu s podnetom pre firmy v priemyselných krajinách k znižovaniu emisií nákladovo efektívnym spôsobom prostredníctvom spoločného investičného úsilia. Projekt predstavuje spoluprácu medzi oboma spoločnosťami v krajinách, ktoré majú záväzky na zníženie emisií . Spoločný vykonávací mechanizmus je tiež stimulom pre firmy v priemyselných krajinách na zdieľanie vedomostí a úrovne o zelených technológií. Projekt JI musí preukázať svoju rentabilitu investície, že dosiahne zníženie emisií. Účasť v projektoch JI je dobrovoľná, a výhody sú preukázateľné pre obe zúčastnené strany a samotné životné prostredie. Hostiteľská krajina dostane zahraničné investície a pokročilé zelené technológie, zatiaľ čo investorské krajiny dostanú pomoc na dosiahnutie súladu s ich záväzkami na zníženie emisií pri nižších nákladoch.

Tieto nástroje sú založené z presvedčenia, že trh bude regulovať ponuku a dopyt „certifikátov“ a tým povedie k účinnému zníženiu emisií CO2. Týmto spôsobom môžete uľahčiť rozvoj lesov alebo udržateľnej energie. Tieto projekty tiež poskytnú v budúcnosti dodatočný príjem pre samosprávu a zaistia obnovu prírody a životného prostredia. Tento systém je pozitívny spôsob, ako pre jednotlivcov tak aj pre spoločnosti, ktoré svojimi aktivitami prispievajú k zmene klímy a chcú riešiť dôsledky svojich aktivít investovaním do projektu znižovania emisií na ochranu obyvateľstva. Projekty úspešne riešia aj obavy o účinnosti obchodovania s emisnými kvótami v poskytovaní skutočných výhod a trvalo udržateľného rozvoja. Projekt je kompenzáciou emisií oxidu uhličitého k financovaniu pre obnoviteľné zdroje energií, ktoré pomôžu regiónom, aby sa vyvíjali udržateľným spôsobom a zlepšil ich prístup k zdravotnej starostlivosti, vzdelávaniu a pracovným príležitostiam. Tak projekty OZE by nahradili špinavé a nezdravé tradičné palivá, ktoré sú ohľaduplnejšie pre životné prostredie a zdravie ľudí.