Efektívne zdieľanie energetického dialógu, optimalizácia úloh výskumu a technológií, tvorba účinných mechanizmov a riešení Energetickej únie.

23. apríla 2015, Ing. Florián KISS, Celospoločenské konzekvencie Ekológia-hospodárstvo a životné prostredie Environmentalistika-odpadové hospodárstvo-priemyselný odpad hospodársky rast Hospodárstvo SR-energetická politika SR-Energetické bezpečnosť Iné Ostatné hodnoty sú niekedy "viac"! Vnímanie cez prizmu "teórie" zelená ekonomika

Veľmi správne poznamenané pán podpredseda EP o energetickom dialógu. Je na čase sa vymaniť z pazúrov konvencie, pretože sme, ako vyspelá civilizácia, hodnú dobu vnímali súčasnosť a jej nevyčerpateľné možnosti prostredníctvom „spätného zrkadla“. Aj keď sa percento uvedomelosti národov v kontexte Energetickej únie zvyšuje, zatiaľ je tejto väčšine zrejmý len ten fakt, že súčasný systém treba zmeniť, ale nie je jasné, ako by mala byť táto zmena vykonaná. Chcem len na margo dialógu doplniť toľko, že existujú organizácie a spoločnosti s rôznymi hodnotami a ich rôznymi „víziami“ energetickej budúcnosti. Tento, Vami spomenutý energetický dialóg by mal byť procesom, ktorý pomáha motivovať, pochopiť názory a záujmy v realizácií energetických technológií s vysokou prioritou nízkych emisií, zníženia spotreby energie, vyššej energetickej účinnosti a podmienenia tvorby a spracovania odpadov. Energetický dialóg je z môjho subjektívneho pohľadu, nevyhnutný pre zdieľanie racionálnych nápadov, zdrojov, vývoja, odpovedí a riešení, ktoré by mohli v rámci Energetickej únie a jednotlivých zdieľaní výrazne urýchliť prechod na očakávanú energetickú efektivitu. V rámci načrtnutých dialógov bude nevyhnutné prepojenie medzi výskumom a občianskou spoločnosťou (prechod a citeľné zmeny v energiách budú najviac pôsobiť na občanov a ich životy a preto, dialóg medzi zainteresovanými stranami a občanmi by mohol výrazne prispieť k úspešnosti projektu Energetickej únie a vynaloženého úsilia, času a financií), vrátane priemyslu a exekutívy. Ciele Energetickej únie treba jednoznačne smerovať k udržateľnej výrobe energie s nízkym obsahom uhlíka, tvorby odpadov a zvyšovania celkovej jej bezpečnosti. Poslanie Energetickej únie bude nielen veľkou výhodou pre spoločnosť, ale predovšetkým jeho procesy zjednotenia budú pevnou garanciou pre členov tejto únie.