Založ si blog

Slovensko si v dostatočnej miere neuvedomuje svoj modrý „klenot“- sme pripravení optimálne nakladať s týmto v súčasnosti najcennejším klenotom? Je voda v našom ponímaní existenčným a energetickým zdrojom, alebo pre vybraných LEN ekonomickým zdrojom?

Vodné zdroje (pramene) pitných vôd by mali byť obsiahnuté v bezpečnostnej stratégii nielen životného prostredia, ale aj hospodárstva. Prečo? Pravdepodobne je jedným z najviac využívaných a cenných zdrojov, ktoré máme. Malo by sa vytvoriť integrované a spoločné úsilie so širším ekonomickým rozhodovaním zainteresovaných strán (vláda, investori, mimovládne organizácie a užívatelia vôd ako samosprávy, poľnohospodárstvo a priemysel). Prioritným cieľom  tohto spoločného úsilia by malo byť vytvoriť udržateľné a nákladovo efektívne riešenie na pokrytie a splnenie stále rastúcich požiadaviek (na VODU) vyplývajúcich z ekonomického a populačného rastu. Tvorcovia politík, občianska spoločnosť a podnikateľský sektor po celom svete si stále viac uvedomujú problém globálnych vodných zdrojov a potrebu citlivej starostlivosti narábať s týmito zdrojmi. Stále sa rozširujúci dopyt po vode, rast svetovej populácie a ekonomiky v kombinácii s dôsledkami zmeny klímy generujú už teraz alarmujúci nedostatok vody  v mnohých častiach sveta  a spolu s ňou sme svedkami závažného poškodenia životnej úrovne, ľudského zdravia a ekosystémov. Do 20 rokov, bude dopyt po vode o  40 percent vyšší ako je dnes, a viac ako 50 percent v rozvíjajúcich sa častiach sveta.  Ak  miestne, národné a globálne spoločenstvá nevytvoria stratégiu integrovaného spoločného úsilia o spravovanie modrého „klenotu“, tak bude oveľa viac „smädných“ dedín, regiónov, degradovaného prostredia a hospodársky rozvoj a rast bude ohrozený v mnohých krajinách. Riešenie problému nedostatku vody musí byť globálnou prioritou a nemôže byť ignorovaný, veď priamo ovplyvňuje napríklad ľudský blahobyt a môže sa podieľať na rastúcich obchodných rizikách a významných obchodných hrozieb.
Riešením sú globálne súbory opatrení, ktoré by mali byť aplikované v jednotlivých častiach svetovej ekonomiky, populácie a geopolitiky. Riešenie týchto problémov je v zásade možné a nemusí byť neprimerane drahé. Primárnymi krokmi by mali byť zvýšenie efektivity využívania vodných zdrojov, zníženie náročnosti (spotreby vody) zvlášť v poľnohospodárstve, ktoré je najväčším spotrebiteľom vody vo svete (až 70% celkovej spotreby vody) a nesmieme zabudnúť ani na vodné elektrárne.
Už teraz vieme skonštatovať, že VODA si bude vyžadovať VIAC politickej pozornosti a strategického myslenia. Neodmysliteľnou súčasťou stratégie budú aj ťažké kompromisy, nepopulárne opatrenia zmeny politiky (napríklad nami navrhovaná asociácia pri MŽP SR, ktorá pri viac doliehala a riadila vplyvy na celkové životné prostredie) a prijatie úsporných techník a technológií  napríklad v poľnohospodárstve (voda, ktorá sa perfektne hodí pre poľnohospodárstvo môže a nemusí byť vhodná pre priemyselné použitie, alebo pre ľudskú potrebu a bude vyžadovať len „liečbu“ s cieľom použitia). Ako ďalší primárny krok by malo byť riešenie vodných otázok, čiže dostatočných „surových“ zdrojov vody (voda, ktorá je k dispozícii po celý rok – „modrá voda“, je odlišná od vody, na ktorú sa môžu užívatelia spoľahnúť iba v jednom období – „sivá voda“. Musíme jednoznačne rozlišovať kvalitu a spoľahlivosť vody, ako je potrebné rozlišovať aj medzi činnosťami, ktoré môžu byť podporované, a preto hodnota vody bude rozdielna) ich produktivita, technické možnosti dodávok vody, environmentálna a zdraviu nezávadná dlhodobá bezpečnosť týchto zdrojov. Dôkladná analýza „modrého klenotu“ postavená na reálnych údajoch, môže poskytnúť dostatočne robustný základ pre zmysluplné riešenie vodného bohatstva. Z ďalších kľúčových riešení je vypracovanie mikroekonomickej analýzy nákladov a potenciálu z radu súčasných technických opatrení a samotnej udržateľnosti. V každom prípade riešení je zadovážiť rovnováhu medzi ponukou a dopytom! Nástrojom k vytvoreniu rovnováhy bude aj vytvorenie budúcich scenárov (pre každý scenár mať nákladovú krivku), pred ktorými by krajina stála v rozhodovaní  vhodnej voľby ekonomickej činnosti. Rozhodnutie nemôže byť prijaté len na základe kvantitatívnych výpočtov samotných vodných zdrojov, ale rozhodujúcimi prvkami týchto nástrojov budú definované hranice kompromisov pre diskusiu aj mimo tradičného odvetvia vodného hospodárstva.
Počiatky zmien sú na ceste a tam je dobrý dôvod sa domnievať, že voda bude významnou investičnou témou pre verejnosť, mnohostranné a súkromné ​​finančné inštitúcie v najbližších desaťročiach. Prekonanie týchto prekážok si bude vyžadovať  integrovaný program transformácie sektora vodného hospodárstva. Vízia vodných zdrojov pomôže napríklad do budúcna určiť mieru medzi ponukou a dopytom, poslúži ako súbor dát nákladov do vodných zdrojov a ekonomických súborov. Cesta k  bezpečnosti vodných zdrojov si bude vyžadovať určitú kombináciu zo základných spôsobov zásobovania vodou a dopytu: rozšírenie ponuky, zvýšenie produktivity existujúcich využívaných vodných zdrojov a znižovanie dopytu tým, že posunie ekonomiku k menšej spotrebe vody – intenzívnej aktivite (dozor cez asociáciu v priemysle, poľnohospodárstve a enviro výchove).
FBBB1

Trvalo udržateľná výroba, rozvoj a efektívne využitie dreva, presadzovanie bezpečnosti a zlepšenie prístupu k čistým energiám, podpora ekologického a hospodárskeho rastu, investície do trvalo udržateľného lesného hospodárstva, do sľubných technológií a „energie budúcnosti“, ktoré vo viacerých prípadoch zjavne nemajú nič spoločné s ochranou ŽP a zdravím obyvateľstva

21.03.2017

„Investícia do lesov je poistná zmluva pre našu planétu (budúcnosť patrí tým, ktorí dávajú novej generácie, dôvod na nádej)“. Vzhľadom k tomu, že lesy sú dôležité pre prežitie a blaho súčasných a budúcich generácií, si dnes pripomíname medzinárodný deň lesov a ústrednou témou pre rok 2017 je lesy a energie (výhody a riziká), pričom lesy sú hybnou silou [...]

Zbavujeme sa často domácich odpadov vo vlastný „ne/prospech“ a sme si vedomí komplexných dopadov zo spalín a popolov pochádzajúcich práve z týchto odpadov? !

09.01.2017

Sú ctení občania, šetrní Vaši susedia a používajú na vykurovanie príbytku nevhodné, ba čo podozrivé palivo, či dokonca nebezpečný odpad? Zatiaľ na Slovensku sa táto problematika netýka kompetentných úradov, ale napríklad v Českej republike to vyriešili rázne. Od januára 2017 platí novela zákona o ochrane ovzdušia, ktorá umožní úradom kontrolovať, čím to [...]

Efektívne využitie tuhého komunálneho odpadu endotermickým procesom a využitím syntézneho plynu technológiou teplotných fáz „nepriameho tepla“. Koniec éry konvenčných skládok TKO a spaľovania.

12.12.2016

Spoločnosť Elche (Španielsko) vyvinula proces, GREEN technológiu splyňovania komunálnych odpadov na výrobu tepla a elektriny. Spoločnosť navrhla takú technológiu, ktorá eliminuje obligátne nakladanie s tuhým komunálnym odpadom, ich konvenčné spaľovanie a ukladanie na uzavreté skládky. Tieto technológie (aj keď ich počet v posledných rokoch stúpa, avšak každá má [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

Ing. Florián KISS

Pravda nám umožňuje poznávať veci také, aké sú samy v sebe; rozlišovať medzi bezvýznamným a podstatným; medzi tým, čo máme vykonať a čo vykonať nemusíme. Hodnotu človeka nemeriame tou pravdou, ktorá sa stala jeho vlastníctvom, ale námahou, ktorú vynaložil na jej dosiahnutie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 813523x
Priemerná čítanosť článkov: 13789x

Autor blogu