Založ si blog

Zbavujeme sa často domácich odpadov vo vlastný „ne/prospech“ a sme si vedomí komplexných dopadov zo spalín a popolov pochádzajúcich práve z týchto odpadov? !

Sú ctení občania, šetrní Vaši susedia a používajú na vykurovanie príbytku nevhodné, ba čo podozrivé palivo, či dokonca nebezpečný odpad? Zatiaľ na Slovensku sa táto problematika netýka kompetentných úradov, ale napríklad v Českej republike to vyriešili rázne. Od januára 2017 platí novela zákona o ochrane ovzdušia, ktorá umožní úradom kontrolovať, čím to vlastne ľudia kúria. Aj keď na Slovensku sa toho v exekutíve (pre ľudí) už toho povedalo veľa, ale bohužiaľ v tejto oblasti platí všetko po starom, čiže Slovenská inšpekcia životného prostredia kontroluje čistotu ovzdušia a vypúšťanie splodín, no len z komínov fabrík a závodov (aj to podľa „príslušnosti“). Aj keď spaľovanie domácich odpadov (vo veľkej miere aj nebezpečných) sa nám môže javiť, ako bezstarostná a rýchla forma ich likvidácie, v žiadnom prípade to tak nie je. Spaľovaním odpadových materiálov vytvárame množstvo veľmi jedovatých látok, ktoré sa dostávajú vo forme spalín do ovzdušia a následne ohrozujú naše zdravie a zdravie ostatných obyvateľov (aj susedov). Legislatíva a zákony, ktoré dávajú „zelenú“ rôznym a pochybným druhom alternatívnych palív, boli šité horúcou ihlou a BEZ odbornej verejnosti. Tak si rýchlo definujme, čo rozhodne do portfólia domácich palív, ALE ani alternatívnych palív v priemysle nepatrí/nemalo by patriť: všetky druhy plastov (PP, PET, PES, PVC atď.), polyamidy, jednorázové plienky, chemicky ošetrené drevo (mnohé výrobky z dreva sú ošetrené jedovatými chemikáliami, aby sa zabránilo ich hnilobe), nápojové kartóny a obaly, celofarebné letáky a prospekty, pneumatiky a gumené produkty, drevotrieska, nebezpečné odpady (napríklad zbytky liekov, farieb, batérie a iné) a ani BRO-biologicky rozložiteľný odpad. Neotravujme a nedegradujme si zbytočne navzájom život, ak nechceme sebe, svojim deťom či susedom doslova otravovať život, mali by sme upustiť od spaľovania odpadov v domácich peciach, kotloch a na záhradách, ale aj v priemysle. Nielen preto, že je to zakázané, ale najmä preto, že tým nekontaminujeme jednotlivé zložky životného prostredia (karcinogénne spaliny sa môžu ľahko dostať do potravinového reťazca), nepoškodzujeme ľudské zdravie a triedením odpadov a ich kompostovaním šetríme prírodné zdroje a umožňujeme materiálové zhodnocovanie odpadov.

Trvalo udržateľná výroba, rozvoj a efektívne využitie dreva, presadzovanie bezpečnosti a zlepšenie prístupu k čistým energiám, podpora ekologického a hospodárskeho rastu, investície do trvalo udržateľného lesného hospodárstva, do sľubných technológií a „energie budúcnosti“, ktoré vo viacerých prípadoch zjavne nemajú nič spoločné s ochranou ŽP a zdravím obyvateľstva

21.03.2017

„Investícia do lesov je poistná zmluva pre našu planétu (budúcnosť patrí tým, ktorí dávajú novej generácie, dôvod na nádej)“. Vzhľadom k tomu, že lesy sú dôležité pre prežitie a blaho súčasných a budúcich generácií, si dnes pripomíname medzinárodný deň lesov a ústrednou témou pre rok 2017 je lesy a energie (výhody a riziká), pričom lesy sú hybnou silou [...]

Efektívne využitie tuhého komunálneho odpadu endotermickým procesom a využitím syntézneho plynu technológiou teplotných fáz „nepriameho tepla“. Koniec éry konvenčných skládok TKO a spaľovania.

12.12.2016

Spoločnosť Elche (Španielsko) vyvinula proces, GREEN technológiu splyňovania komunálnych odpadov na výrobu tepla a elektriny. Spoločnosť navrhla takú technológiu, ktorá eliminuje obligátne nakladanie s tuhým komunálnym odpadom, ich konvenčné spaľovanie a ukladanie na uzavreté skládky. Tieto technológie (aj keď ich počet v posledných rokoch stúpa, avšak každá má [...]

Vodná stopa – je naša krajina vhodná k hospodárskym aplikáciám/teóriám plynúcich zo zmeny podnebia aj za cenu prekročenia hraníc bezpečnosti a limitu zdrojov?

12.10.2016

Podpora domáceho hospodárstva má celkom iný význam pre väčšinu ľudí v bohatých/privilegovaných častiach Sveta, než v rozvojových častiach zabudnutého sveta. To, načo by sme chceli v tejto chvíli apelovať v rámci rozvoja a napredovania ochrany ŽP, ekológie a obnoviteľných zdrojov našej planéty, je prirodzený zdroj vody. Minule sme zahliadli s veľkou vervou vo [...]

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30, aktualizované: 07:34

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Ing. Florián KISS

Pravda nám umožňuje poznávať veci také, aké sú samy v sebe; rozlišovať medzi bezvýznamným a podstatným; medzi tým, čo máme vykonať a čo vykonať nemusíme. Hodnotu človeka nemeriame tou pravdou, ktorá sa stala jeho vlastníctvom, ale námahou, ktorú vynaložil na jej dosiahnutie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 814354x
Priemerná čítanosť článkov: 13803x

Autor blogu