Založ si blog

Efektívne využitie tuhého komunálneho odpadu endotermickým procesom a využitím syntézneho plynu technológiou teplotných fáz „nepriameho tepla“. Koniec éry konvenčných skládok TKO a spaľovania.

Spoločnosť Elche (Španielsko) vyvinula proces, GREEN technológiu splyňovania komunálnych odpadov na výrobu tepla a elektriny. Spoločnosť navrhla takú technológiu, ktorá eliminuje obligátne nakladanie s tuhým komunálnym odpadom, ich konvenčné spaľovanie a ukladanie na uzavreté skládky. Tieto technológie (aj keď ich počet v posledných rokoch stúpa, avšak každá má svoje technologické pozitíva a aj negatíva v kontexte ďalších vplyvov na naše prostredie a zdravie) dokážu svojim procesom splyňovania (organická a tuhá hmota sa prevedie na plyn, ktorý sa následne zefektívni prostredníctvom kotlov, turbín, alebo motorov)vyrábať elektrinu a inertný popol, ktorý môže byť ďalej využitý v rôznych aplikáciách v stavebníctve. Samotný princíp technológie tkvie a rôzni sa od ostatných princípom založeným na horizontálne rotujúcom reaktore, ktorý je schopný oddeliť rôzne teplotné fázy procesu splyňovania. Každý reaktor bol navrhnutý tak, aby mohol optimálne vykonávať reakcie vyskytujúce sa vo vnútri technológie. Táto technológia je založená na koncepte „nepriameho tepla“, aby previedla tepelnú energiu potrebnú pre odvodnenie (sušenie) a pyrolýzu v endotermickom procese. Z tohto dôvodu, získaný syntézny plyn (alebo, ak chcete chemizmus) cirkuluje endotermickým reaktorom, čím sa dosiahne tepelná rovnováha a dosiahnutie vysokého výkonu. Aj táto technológia je, LEN adekvátnou ekologickou a ekonomickou odozvou na problematiku riešenia skládok a spaľovní, ktoré v súčasnej dobe sú bolestivou tematikou pre mnoho obcí. Preto záverom naša odborná rada nie len záujemcov o tieto technológie, ALE hlavne pre exekutívu, ktorá ako jediný orgán dokáže prostredníctvom zmien zákonov riešiť tento pálčivý problém a nechuť kumulácie odpadov v tesných blízkostiach našich obydlí a prírody je…splyňovanie je efektívna metóda pre zníženie tuhého komunálneho odpadu a získavania energie z týchto odpadov! Je teda najvhodnejší súčasný spôsob, ako vyrábať elektrickú a tepelnú energiu ako súčasť udržateľného rozvoja a využitia odpadov!

Trvalo udržateľná výroba, rozvoj a efektívne využitie dreva, presadzovanie bezpečnosti a zlepšenie prístupu k čistým energiám, podpora ekologického a hospodárskeho rastu, investície do trvalo udržateľného lesného hospodárstva, do sľubných technológií a „energie budúcnosti“, ktoré vo viacerých prípadoch zjavne nemajú nič spoločné s ochranou ŽP a zdravím obyvateľstva

21.03.2017

„Investícia do lesov je poistná zmluva pre našu planétu (budúcnosť patrí tým, ktorí dávajú novej generácie, dôvod na nádej)“. Vzhľadom k tomu, že lesy sú dôležité pre prežitie a blaho súčasných a budúcich generácií, si dnes pripomíname medzinárodný deň lesov a ústrednou témou pre rok 2017 je lesy a energie (výhody a riziká), pričom lesy sú hybnou silou [...]

Zbavujeme sa často domácich odpadov vo vlastný „ne/prospech“ a sme si vedomí komplexných dopadov zo spalín a popolov pochádzajúcich práve z týchto odpadov? !

09.01.2017

Sú ctení občania, šetrní Vaši susedia a používajú na vykurovanie príbytku nevhodné, ba čo podozrivé palivo, či dokonca nebezpečný odpad? Zatiaľ na Slovensku sa táto problematika netýka kompetentných úradov, ale napríklad v Českej republike to vyriešili rázne. Od januára 2017 platí novela zákona o ochrane ovzdušia, ktorá umožní úradom kontrolovať, čím to [...]

Vodná stopa – je naša krajina vhodná k hospodárskym aplikáciám/teóriám plynúcich zo zmeny podnebia aj za cenu prekročenia hraníc bezpečnosti a limitu zdrojov?

12.10.2016

Podpora domáceho hospodárstva má celkom iný význam pre väčšinu ľudí v bohatých/privilegovaných častiach Sveta, než v rozvojových častiach zabudnutého sveta. To, načo by sme chceli v tejto chvíli apelovať v rámci rozvoja a napredovania ochrany ŽP, ekológie a obnoviteľných zdrojov našej planéty, je prirodzený zdroj vody. Minule sme zahliadli s veľkou vervou vo [...]

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

Ing. Florián KISS

Pravda nám umožňuje poznávať veci také, aké sú samy v sebe; rozlišovať medzi bezvýznamným a podstatným; medzi tým, čo máme vykonať a čo vykonať nemusíme. Hodnotu človeka nemeriame tou pravdou, ktorá sa stala jeho vlastníctvom, ale námahou, ktorú vynaložil na jej dosiahnutie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 814374x
Priemerná čítanosť článkov: 13803x

Autor blogu