Založ si blog

Trvalo udržateľná výroba, rozvoj a efektívne využitie dreva, presadzovanie bezpečnosti a zlepšenie prístupu k čistým energiám, podpora ekologického a hospodárskeho rastu, investície do trvalo udržateľného lesného hospodárstva, do sľubných technológií a „energie budúcnosti“, ktoré vo viacerých prípadoch zjavne nemajú nič spoločné s ochranou ŽP a zdravím obyvateľstva

„Investícia do lesov je poistná zmluva pre našu planétu (budúcnosť patrí tým, ktorí dávajú novej generácie, dôvod na nádej)“. Vzhľadom k tomu, že lesy sú dôležité pre prežitie a blaho súčasných a budúcich generácií, si dnes pripomíname medzinárodný deň lesov a ústrednou témou pre rok 2017 je lesy a energie (výhody a riziká), pričom lesy sú hybnou silou prírody! Sú najväčším zdrojom obnoviteľnej energie na svete, ktoré poskytujú ľuďom palivové drevo na vykurovanie domov, varenie jedla a vody. Lesy nám vždy poskytovali drevo na účely varenia a kúrenia po tisíce rokov, ale bohužiaľ situácia za posledné roky mení v základoch vzťah medzi lesmi a energiou, viac ako inokedy. Okrem rizík úniku obrovského a neriadeného množstva skleníkových plynov do ovzdušia, sa tu vynárajú stále nové a sofistikovanejšie riziká, akým sú napríklad rast svetovej populácie a doslovný konkurenčný boj o pôdu! Vieme, že lesy pokrývajú tretinu zemského povrchu (aj keď sa tento pomer deň čo deň zmenšuje) vykonávajúc životne dôležité funkcie po celom Svete (okrem regulácie teploty na planéte zabezpečujú lesy napríklad rovnováhu/symbiózu kyslíka, oxidu uhličitého a vlhkosti vo vzduchu). Ďalej pokrývajú asi 31 percent svetovej výmery pôdy. Lesy sú najviac biologicky rozmanité ekosystémy na Zemi, ktoré sú domovom viac ako 80% (čiže väčšiny biodiverzity na Zemi) suchozemských druhov zvierat, rastlín a hmyzu. Poskytujú tiež možnosti zamestnanosti a bezpečnosti pre komunity závislé od lesov a spracovania dreva (približne 1,6 miliardy ľudí – vrátane viac ako 2.000 pôvodných kultúr – sú závislé na lesoch v kontexte živobytia). Napriek všetkým týmto nevyčísliteľným ekologickým, ekonomickým, sociálnym a iným hodnotám, globálne odlesňovanie pokračuje alarmujúcim tempom – 13 miliónov hektárov lesa je každoročne zničených. Aj v tento deň lesov by malo byť zavedeným gestom škôl a politických predstaviteľov vysadiť symbolicky stromček symbolizujúc tým snahu a odhodlanie na ochranu a tvorbu lesa. Záverom asi toľko ku technológiám z biomasy, že ich hlavným zdrojom sú stále „plodiny“ z lesov a plantáži, takže ostávame s očakávaním takých technológií, ktoré dokážu využiť a spracovať širšie spektrum materiálov, akým sú napríklad morské riasy. Bude nevyhnutný a rýchly progres vo výskume nových technológií obnoviteľných zdrojov energie, ktoré budú vyžadovať menej pôdy a vody. Záverom každého dňa nesmieme zabudnúť na stromy, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v toľkých aspektoch nášho každodenného života a zároveň si položiť odbornú otázku, smerovanú na naše „štátne a exekutívne inštitúcie“…má napríklad Slovensko v jeho zákonných ustanoveniach moratórium na výrub stromov?. „To, čo spôsobujeme lesom a vôbec našej prirodzenej zeleni na Svete je len zrkadlovým odrazom toho, čo si spôsobujeme navzájom“.

Zbavujeme sa často domácich odpadov vo vlastný „ne/prospech“ a sme si vedomí komplexných dopadov zo spalín a popolov pochádzajúcich práve z týchto odpadov? !

09.01.2017

Sú ctení občania, šetrní Vaši susedia a používajú na vykurovanie príbytku nevhodné, ba čo podozrivé palivo, či dokonca nebezpečný odpad? Zatiaľ na Slovensku sa táto problematika netýka kompetentných úradov, ale napríklad v Českej republike to vyriešili rázne. Od januára 2017 platí novela zákona o ochrane ovzdušia, ktorá umožní úradom kontrolovať, čím to [...]

Efektívne využitie tuhého komunálneho odpadu endotermickým procesom a využitím syntézneho plynu technológiou teplotných fáz „nepriameho tepla“. Koniec éry konvenčných skládok TKO a spaľovania.

12.12.2016

Spoločnosť Elche (Španielsko) vyvinula proces, GREEN technológiu splyňovania komunálnych odpadov na výrobu tepla a elektriny. Spoločnosť navrhla takú technológiu, ktorá eliminuje obligátne nakladanie s tuhým komunálnym odpadom, ich konvenčné spaľovanie a ukladanie na uzavreté skládky. Tieto technológie (aj keď ich počet v posledných rokoch stúpa, avšak každá má [...]

Vodná stopa – je naša krajina vhodná k hospodárskym aplikáciám/teóriám plynúcich zo zmeny podnebia aj za cenu prekročenia hraníc bezpečnosti a limitu zdrojov?

12.10.2016

Podpora domáceho hospodárstva má celkom iný význam pre väčšinu ľudí v bohatých/privilegovaných častiach Sveta, než v rozvojových častiach zabudnutého sveta. To, načo by sme chceli v tejto chvíli apelovať v rámci rozvoja a napredovania ochrany ŽP, ekológie a obnoviteľných zdrojov našej planéty, je prirodzený zdroj vody. Minule sme zahliadli s veľkou vervou vo [...]

Colonial Coin Britain

Vzácne mince čakali na dražbu sto rokov. Prečo ich nezískali dedičia hneď po smrti boháča?

27.04.2024 09:00

Dánsky obchodník s maslom Lars Emil Bruun medzi numizmatikmi vyčnieval. Aké mince vlastnil a čo si želal, aby s nimi urobili po jeho smrti?

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.

Ing. Florián KISS

Pravda nám umožňuje poznávať veci také, aké sú samy v sebe; rozlišovať medzi bezvýznamným a podstatným; medzi tým, čo máme vykonať a čo vykonať nemusíme. Hodnotu človeka nemeriame tou pravdou, ktorá sa stala jeho vlastníctvom, ale námahou, ktorú vynaložil na jej dosiahnutie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 814358x
Priemerná čítanosť článkov: 13803x

Autor blogu