Založ si blog

Rovnováha medzi pracovným a súkromným životom, životný štýl, pokoj a voľba životného štýlu. Subjektivita neúspechu, neefektívnej produktivity a pracovného času, recesie v kontexte pracovného vyhorenia a zdravia.

Rovnováha medzi pracovným a súkromným životom je koncept vrátane riadneho stanovenia priorít medzi prácou“ (kariérnou a ambicióznou) a životným štýlom(zdravie, potešenie, voľný čas, rodina a duchovný a kultúrny rozvoj). Niekedy je hranica medzi pracovným životom a osobným životom nie úplne jasná. To platí v súčasnej dobe pokroku, technológií a 24/7 pripojenia. V dnešnej ekonomike, je lákavé hlavne pre podnikateľov zmeniť svoj životný štýl a štatút na workoholika. Všetci sme už určite počuli o populárnom výroku (rade), že ak chceme byť úspešní, musíme tvrdo pracovať. Bez ohľadu na to, ako tvrdo pracujeme, je dôležité nájsť zdravú rovnováhu medzi našou prácou a osobným životom. Mnoho workoholikov vám povie, že dosiahnutie skutočnej rovnováhy medzi prácou a osobným životom je nemožné (subjektívny pohľad), ak chceme byť skutočne úspešným podnikateľom. Dosiahnutie skutočnej rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom je výzvou aj v záujme nášho zdravia a pohody. Ak v dnešnej dobe máme podávať maximálny výkon a sústredenosť v pracovnom procese (berúc ohľad aj na celkovú bezpečnosť pri práci, v pracovnom procese, v kolektíve, doprave a v spoločnosti), tak naše telo, myseľ a koncentrácia musia podliehať vyváženým a jemu patričným hodnotám z celkového dňa, ktorý má 24 hodín (odpočinok, výkon a rekuperácia energie a hodnôt). Takže produktivita a čas sú prvky, ktoré vyžadujú sústredenie.
Ale ak spojíme tie dva významné prvky a to produktivitu a čas, tak sa dostávame k jednej zaujímavej myšlienke. Byť úspešný v dnešnom náročnom a rýchlo sa meniacom pracovnom prostredí vedie mnohých k presvedčeniu, že tráviť dlhé hodiny v práci je hlavným prispievateľom k zvýšeniu produktivity (čiže využitiu 24 hodín zo dňa). Ešte si stále myslíte, že v dnešnej dobe môžete skutočne dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom? Rovnováha medzi pracovným a súkromným životom nie je mimo dosahu. Veď šťastie nie je otázkou intenzity, ale rovnováhy, rytmu a harmónie. Niekedy si pracovná vášeň vyžaduje viac práce, než je to ideálne. Dlhšia pracovná doba nemusí vždy znamenať úplný nedostatok rovnováhy, ak si veci vyžadujú viac času, ktoré by sme potrebovali na užívanie. V dnešnom uponáhľanom svete, stanovenie priorít medzi prácou a osobným životom môže byť obrovskou výzvou. Zlá rovnováha medzi pracovným a súkromným životom môže viesť k zdravotným problémom, stresu, nešťastí, zníženiu produktivity a pracovnému vyhoreniu. Čo je to vlastne pracovné vyhorenie? Ak všetko to, čo robíme pracuje po celú dobu proti nám a máme stále pocit, že nedokážeme dosiahnuť našich cieľov, alebo neustále pociťujeme únavu, tak v tomto prípade sa môže jednať o pracovné vyhorenie.
Kľúčom k úspechu je neočakávať viac než práca môže skutočne poskytnúť. Rovnováha medzi pracovným a súkromným životom je úsilie rozdeliť svoj ​​čas a energiu medzi prácou a ďalšími dôležitými aspektmi nášho života. Rovnováha medzi pracovným a súkromným životom je okrem požiadaviek na pracovisku, aj čas na rodinu, priateľov, osobného rastu, vlastnej starostlivosti  a ďalších osobných aktivít. Rovnováha medzi pracovným a súkromným životom pomáha našim činnostiam a očakávaniam, ktoré prispievajú k vyrovnanému životu. Rovnováha medzi pracovným a súkromným životom je o ľuďoch, ktorí majú určitú kontrolu nad tým, kedy, kde a ako fungujú.
Mnohí majú predstavu, že čím vyššia méta, tým ľahšie lezenie. Riadiť sa touto teóriou nechajte len v prípade, ak máte mäkké miesto pri páde späť. Kľúčom k úspechu v tejto tematike rovnováhy medzi pracovným a súkromný životom je stanoviť priority každodenného rozvrhu (vo svojej kariére, ako aj    v našom osobnom živote). V tých prioritách by mali podľa osobných skúseností dominovať jasne stanovené hranice (podotýkam nie konzervativizmus), mať svoje záľuby (nie perfekcionizmus a snobizmus), ktoré v žiadnom prípade nepodraďovať svojej práci, snažiť sa prispôsobovať životným míľnikom (život sa mení v priebehu času a často na dennej báze), veriť vlastným inštinktom  a pozitívne myslenie. Je zrejmé, že zmysel života môže byť interpretovaný miliónom rôznych spôsobov. Sme dosť bystrí, aby sme sa učili zo svojich chýb? Mali by sme stráviť menej času robiť veci, ktoré nemajú pre nás „osoh“ a viac venovať veciam, ktoré prinášajú uspokojenie, šťastie a zisk?
Nezabúdajme na štyri vzájomne prepojené aspekty osobnosti, ktoré ovplyvňujú v plnej miere dnešnú našu tematiku rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom. Sú to rodina, zdravie, práca a sociálna zodpovednosť.  Príliš často berieme rodinu za samozrejmosť, za predpokladu, že by tu vždy nemusela byť pre nás. Pokiaľ sa staráme o prácu a ostatné, nezabudnime sa postarať aj o seba. Dlhé hodiny práce, stresu, cestovania, nedostatku spánku a pohybu a nezdravé jedlo môžu rýchlo (niekedy bez symptómov) ohroziť naše zdravie. Za vzdelanie a skúsenosti, ktoré viedli ku kariére by sme mali byť vďační. Naše  individuálne a firemné úspechy by sme mali prirodzenou cestou odovzdávať v prospech ostatných, ako česť dať niečo späť do tej spoločnosti, od ktorej sme ju dostali aj my. Predchádzajúce tri aspekty by nám mali dávať toľko energie a motivácie, aby sme uspeli vo svojom pracovnom živote. A to je základ sociálnej zodpovednosti, stabilnej a silnej spoločnosti. Rovnováha medzi prácou a osobným životom to je náš cieľ.
FBBB1

Trvalo udržateľná výroba, rozvoj a efektívne využitie dreva, presadzovanie bezpečnosti a zlepšenie prístupu k čistým energiám, podpora ekologického a hospodárskeho rastu, investície do trvalo udržateľného lesného hospodárstva, do sľubných technológií a „energie budúcnosti“, ktoré vo viacerých prípadoch zjavne nemajú nič spoločné s ochranou ŽP a zdravím obyvateľstva

21.03.2017

„Investícia do lesov je poistná zmluva pre našu planétu (budúcnosť patrí tým, ktorí dávajú novej generácie, dôvod na nádej)“. Vzhľadom k tomu, že lesy sú dôležité pre prežitie a blaho súčasných a budúcich generácií, si dnes pripomíname medzinárodný deň lesov a ústrednou témou pre rok 2017 je lesy a energie (výhody a riziká), pričom lesy sú hybnou silou [...]

Zbavujeme sa často domácich odpadov vo vlastný „ne/prospech“ a sme si vedomí komplexných dopadov zo spalín a popolov pochádzajúcich práve z týchto odpadov? !

09.01.2017

Sú ctení občania, šetrní Vaši susedia a používajú na vykurovanie príbytku nevhodné, ba čo podozrivé palivo, či dokonca nebezpečný odpad? Zatiaľ na Slovensku sa táto problematika netýka kompetentných úradov, ale napríklad v Českej republike to vyriešili rázne. Od januára 2017 platí novela zákona o ochrane ovzdušia, ktorá umožní úradom kontrolovať, čím to [...]

Efektívne využitie tuhého komunálneho odpadu endotermickým procesom a využitím syntézneho plynu technológiou teplotných fáz „nepriameho tepla“. Koniec éry konvenčných skládok TKO a spaľovania.

12.12.2016

Spoločnosť Elche (Španielsko) vyvinula proces, GREEN technológiu splyňovania komunálnych odpadov na výrobu tepla a elektriny. Spoločnosť navrhla takú technológiu, ktorá eliminuje obligátne nakladanie s tuhým komunálnym odpadom, ich konvenčné spaľovanie a ukladanie na uzavreté skládky. Tieto technológie (aj keď ich počet v posledných rokoch stúpa, avšak každá má [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Ing. Florián KISS

Pravda nám umožňuje poznávať veci také, aké sú samy v sebe; rozlišovať medzi bezvýznamným a podstatným; medzi tým, čo máme vykonať a čo vykonať nemusíme. Hodnotu človeka nemeriame tou pravdou, ktorá sa stala jeho vlastníctvom, ale námahou, ktorú vynaložil na jej dosiahnutie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 813202x
Priemerná čítanosť článkov: 13783x

Autor blogu