Založ si blog

Keď investičná a ekologická ľahostajnosť môže byť výhodná pre občanov a štát. Sme schopný ju s politickým nadhľadom aj dostatočne využiť?

Prečo musíme byť svetlou výnimkou ešte aj pri ničení našej zelene (fauny a flóry), ktorá je nevyhnutným aspektom nášho života?! Prečo sa pýta autor?

Na Slovensku sa zaviedol lightzákon (dohoda), že za enviroškodu bude platiť pôvodca a to už v roku 2007! Čuduj sa svet až od júla 2012 majú firmy povinnosť poistiť sa proti prípadnej enviroškode, alebo pri väčšej priemyselnej „katastrofe“!  V dnešnej dobe, keď sa bežný občan musí poistiť proti všetkým možným predvídateľným následkom a pritom veľké spoločnosti si bez väčších námah a postihov prevádzkujú svoje často nekontrolovateľné „vyhoreté technológie“ a samovoľné riešenia, ktorými spôsobujú nevyčísliteľné škody! Tu prichádza štát, ktorý vlastní ENVIROFOND a práve táto inštitúcia spadajúca pod MŽP SR by mala cestou legislatívy (ako svoja sekcia) spoločnostiam pracujúcich s technológiami ohrozujúcimi ŽP poskytovať „poistné“. Vypracovať štúdia a eventuálne ohrozenia na ŽP a klasifikáciou (stupňom zaťaženia) vyrúbať poistné, alebo zábezpeku. A v žiadnom prípade neprenechať tento finančný zdroj súkromným poisťovniam, ktoré sa vo väčšine prípadov a vo veľkej miere spôsobenej škody vyhnú plateniu (napríklad ich krytie je mizerné voči platenej sume)! Samozrejme presné tabuľkové hodnoty by sa vypočítali na základe používanej technológie, vplyvu na okolité okolie, nebezpečenstvom samotnej látky, ktorá sa vyrába, objemom, ktorý môže ohrozovať ŽP, celoročným spracovaným objemom atď.

Existujúce právne rámce zákona 359/2007 deklarujú povinnosti o prevencii a náprave environmentálnych škôd. Čo to obnáša? Ignoranciu hlavne veľkých spoločností a využitie „členstva“ v EÚ, kde veľmi často dochádza k rozdielnym výkladom spoločných smerníc — členské štáty, ktoré už mali vyspelé pravidlá zodpovednosti pre environmentálne záležitosti, museli zahrnúť nové právne predpisy do existujúcich právnych rámcov. Náročné technické požiadavky, napríklad potreba ekonomického ocenenia environmentálnych škôd, rozdielne druhy nápravy a škody na chránených druhoch a prirodzených biotopoch, ktoré pre väčšinu členských štátov predstavovali novinky. Jednoznačne si musíme sami vybudovať internú pozíciu kontroly a dohľadu nad spoločnosťami ignorujúcimi stav ŽP.

Trvalo udržateľná výroba, rozvoj a efektívne využitie dreva, presadzovanie bezpečnosti a zlepšenie prístupu k čistým energiám, podpora ekologického a hospodárskeho rastu, investície do trvalo udržateľného lesného hospodárstva, do sľubných technológií a „energie budúcnosti“, ktoré vo viacerých prípadoch zjavne nemajú nič spoločné s ochranou ŽP a zdravím obyvateľstva

21.03.2017

„Investícia do lesov je poistná zmluva pre našu planétu (budúcnosť patrí tým, ktorí dávajú novej generácie, dôvod na nádej)“. Vzhľadom k tomu, že lesy sú dôležité pre prežitie a blaho súčasných a budúcich generácií, si dnes pripomíname medzinárodný deň lesov a ústrednou témou pre rok 2017 je lesy a energie (výhody a riziká), pričom lesy sú hybnou silou [...]

Zbavujeme sa často domácich odpadov vo vlastný „ne/prospech“ a sme si vedomí komplexných dopadov zo spalín a popolov pochádzajúcich práve z týchto odpadov? !

09.01.2017

Sú ctení občania, šetrní Vaši susedia a používajú na vykurovanie príbytku nevhodné, ba čo podozrivé palivo, či dokonca nebezpečný odpad? Zatiaľ na Slovensku sa táto problematika netýka kompetentných úradov, ale napríklad v Českej republike to vyriešili rázne. Od januára 2017 platí novela zákona o ochrane ovzdušia, ktorá umožní úradom kontrolovať, čím to [...]

Efektívne využitie tuhého komunálneho odpadu endotermickým procesom a využitím syntézneho plynu technológiou teplotných fáz „nepriameho tepla“. Koniec éry konvenčných skládok TKO a spaľovania.

12.12.2016

Spoločnosť Elche (Španielsko) vyvinula proces, GREEN technológiu splyňovania komunálnych odpadov na výrobu tepla a elektriny. Spoločnosť navrhla takú technológiu, ktorá eliminuje obligátne nakladanie s tuhým komunálnym odpadom, ich konvenčné spaľovanie a ukladanie na uzavreté skládky. Tieto technológie (aj keď ich počet v posledných rokoch stúpa, avšak každá má [...]

Netanjahu

Netanjahu: Izrael podnikne inváziu do Rafahu bez ohľadu na výsledok rokovaní

30.04.2024 14:25

Rafah leží v Pásme Gazy pri hranici s Egyptom a po vypuknutí vojny tam našlo útočisko viac ako 1,5 milióna Palestínčanov.

Maroš Žilinka

Ústavnoprávny výbor k rozhodnutiam Žilinku po zrušení ÚŠP neotvorili

30.04.2024 13:51

Koalícia podľa podpredsedu ústavnoprávneho výboru Dostála odmieta, aby si výbory plnili svoju kontrolnú funkciu.

prezidentske volby Ivan Korčok postava

Korčok podporí v eurovoľbách PS, KDH, SaS a Demokratov

30.04.2024 13:14

Vyzvať chce najmä na podporu žien na kandidátnych listinách týchto strán.

Británia Londýn Hainault útok meč zranení

Muž s mečom útočil na ľudí na predmestí Londýna

30.04.2024 12:52

Podľa polície incident zrejme nesúvisí s terorizmom.

Ing. Florián KISS

Pravda nám umožňuje poznávať veci také, aké sú samy v sebe; rozlišovať medzi bezvýznamným a podstatným; medzi tým, čo máme vykonať a čo vykonať nemusíme. Hodnotu človeka nemeriame tou pravdou, ktorá sa stala jeho vlastníctvom, ale námahou, ktorú vynaložil na jej dosiahnutie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 814510x
Priemerná čítanosť článkov: 13805x

Autor blogu