Založ si blog

Dynamika globálnej zmeny a degradácie životného prostredia ostávajú otázkou autority práv životného prostredia.

Degradácia životného prostredia má rôzne formy, počnúc znečistením a ničením ekosystémov, znehodnotením zásob pitnej vody a ornej pôdy až po násilné konflikty. Degradácia životného prostredia je proces, prostredníctvom ktorého je prírodné prostredie ohrozené určitým spôsobom, čo znižuje prirodzenú biodiverzitu a celkový zdravotný stav životného prostredia a populácie. Tento proces môže byť úplne prírodného pôvodu, alebo to môže byť urýchlené v dôsledku neudržateľnej ľudskej činnosti. Degradácia životného prostredia je zároveň vplyvom ľudskej činnosti vnímané aj ako zhoršovanie životného prostredia vyčerpávaním zdrojov, znečisťovaním a tým znemožňovaniu prirodzenej regenerácie ovzdušia, vody a pôdy, ničením ekosystémov, odlesňovaním a hubením voľne žijúcich živočíchov. Zmeny životného prostredia závisia na mnohých faktoroch, vrátane hospodárskeho rastu, rast populácie, urbanizácie, intenzifikácie poľnohospodárstva, rastu využívania energie a dopravy. Mnohé medzinárodné organizácie a uvedomelé spoločenstvá uznávajú zhoršovanie životného prostredia ako jedno z hlavných hrozieb pre našu planétu, pretože ľudia dostali k nažívaniu iba jednu Zem, a v prípade, že životné prostredie sa stane nenapraviteľne narušené, mohlo by dôjsť ku koncu ľudskej existencie. Existuje dnes nespočetné množstvo otázok a problémov, ktorým čelí životné prostredie. Vzhľadom k rýchlej industrializácie, používaniu ťažkých chemikálií, hnojív, pesticíd, toxicita odpadov a nedostatku záujmu o životné prostredie, v súčasnosti narážame na celý rad problémov a nezodpovedaných otázok. Tieto otázky by mali byť riešené okamžite, v opačnom prípade môže ľudstvo čeliť vážnym následkom.
Rad sociálnych a právnych otázok sa zúčastňuje na degradácii životného prostredia, od potreby poskytovať životný priestor pre človeka, až po otázku, kto je napríklad zodpovedný za ochranu, vyčistenie a sanáciu životného prostredia.
Právo životného prostredia je hlavným legislatívnym nástrojom a mechanizmom použiteľným na podporu zachovania prírodných zdrojov, ochranu životného prostredia a ďalšie formy ochrany životného prostredia. Ministerstvá životného prostredia musia patriť v krajinách k najsilnejším exekutívnym orgánom v štáte, aby sa táto degradácia a samovyhubenie ľudstva ešte v čas vrátilo! Príkladom sú aj veľmi slabé medzinárodné dohody v rámci postupov v oblasti životného prostredia. Napriek rozdielom v medzinárodných a národných legislatívnych procesoch, žiadna jasná právna hranica nevymedzuje, kde medzinárodné právo životného prostredia končí a vnútroštátne právne predpisy začínajú. V mnohých prípadoch boli vnútroštátne právne predpisy v oblasti životného prostredia prijaté len za účelom splnenia povinností vyplývajúcich z medzinárodných dohôd. Naopak, viaceré dohody  boli často len modelom po vnútroštátnych právnych predpisoch v oblasti životného prostredia práve od vyspelých štátov. Zákony musia razantne a jednoznačne chrániť životné prostredie pred poškodzovaním, plytvaním a ohrozovaním zdravia.
Stručne povedané, vlády môžu dosiahnuť „to najlepšie z oboch svetov“. Z politického hľadiska prijatím prísnych zákonov na zachovanie a upokojenie ekológov a následne zavedenie a dodržiavanie týchto zákonov s cieľom prispôsobenia sa aj na tlaky obchodných a zahraničných záujmov. Väčšina medzinárodných zákonov v oblasti životného prostredia boli zámerne zle koncipované (sú príliš všeobecné, zámerne nejednoznačné, často si protirečia, príliš zhovievavé, reagujú na špecifické ekologické a sociálne podmienky v každej krajine). Ašpirácie na hospodársky rast a využívanie zdrojov sú hlavné príčiny ekologickej likvidácie, pričom podnecovanie k hospodárskemu rastu a rozmachu odpútava našu skutočnú pozornosť od vnútroštátnych problémov životného prostredia. Zákon o životnom prostredí a environmentálne vzdelávanie sú schopné čeliť  prioritám umiestneným na platforme hospodárskeho rozvoja. Je tu nespočetné množstvo decentralizovaných činností, ktoré priamo ohrozujú naše prírodné systémy. Nami kladené vyššie priority na ekonomický a hospodársky rast zahmlievajú priamu degradáciu nášho priestoru na dôstojný a zdravý život!
FBB

Trvalo udržateľná výroba, rozvoj a efektívne využitie dreva, presadzovanie bezpečnosti a zlepšenie prístupu k čistým energiám, podpora ekologického a hospodárskeho rastu, investície do trvalo udržateľného lesného hospodárstva, do sľubných technológií a „energie budúcnosti“, ktoré vo viacerých prípadoch zjavne nemajú nič spoločné s ochranou ŽP a zdravím obyvateľstva

21.03.2017

„Investícia do lesov je poistná zmluva pre našu planétu (budúcnosť patrí tým, ktorí dávajú novej generácie, dôvod na nádej)“. Vzhľadom k tomu, že lesy sú dôležité pre prežitie a blaho súčasných a budúcich generácií, si dnes pripomíname medzinárodný deň lesov a ústrednou témou pre rok 2017 je lesy a energie (výhody a riziká), pričom lesy sú hybnou silou [...]

Zbavujeme sa často domácich odpadov vo vlastný „ne/prospech“ a sme si vedomí komplexných dopadov zo spalín a popolov pochádzajúcich práve z týchto odpadov? !

09.01.2017

Sú ctení občania, šetrní Vaši susedia a používajú na vykurovanie príbytku nevhodné, ba čo podozrivé palivo, či dokonca nebezpečný odpad? Zatiaľ na Slovensku sa táto problematika netýka kompetentných úradov, ale napríklad v Českej republike to vyriešili rázne. Od januára 2017 platí novela zákona o ochrane ovzdušia, ktorá umožní úradom kontrolovať, čím to [...]

Efektívne využitie tuhého komunálneho odpadu endotermickým procesom a využitím syntézneho plynu technológiou teplotných fáz „nepriameho tepla“. Koniec éry konvenčných skládok TKO a spaľovania.

12.12.2016

Spoločnosť Elche (Španielsko) vyvinula proces, GREEN technológiu splyňovania komunálnych odpadov na výrobu tepla a elektriny. Spoločnosť navrhla takú technológiu, ktorá eliminuje obligátne nakladanie s tuhým komunálnym odpadom, ich konvenčné spaľovanie a ukladanie na uzavreté skládky. Tieto technológie (aj keď ich počet v posledných rokoch stúpa, avšak každá má [...]

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica

Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

30.04.2024 07:00

Mnohé autentické uniformy, zbrane, prilby, kufre a rôzne osobné veci ľudí, ktorí riskovali svoj život v Povstaní priamo na bojisku, sa konečne dostali „na svetlo sveta“.

Sophie, Ukrajina, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi majú priestor pre budúce útoky. Zelenskyj sa sťažuje, že pomoc prichádza pomaly

30.04.2024 06:30

Rusi kontrolujú takmer pätinu Ukrajiny a majú možnosť útočiť viacerými smermi. Zelenskyj hovorí, že zbrane na Ukrajinu síce už prúdia, ale pomaly.

Joe Bide, stav únie

Bidenova administratíva pripravuje odovzdanie moci bez ohľadu na výsledok volieb

30.04.2024 06:09

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena začína pripravovať odovzdanie úradu a agendy Bieleho domu.

Robert Fico, Peter Pellegrini, Andrej Danko

Hlas získal na úkor Smeru. Voliči však vládny valec oceňujú: PS získalo nových voličov, opozícia musí zabrať

30.04.2024 06:00

Aj keď sa Progresívnemu Slovensku podarilo získať aj nových voličov, s ostatnými lídrami opozície si ich medzi sebou len prelievajú. Kým koalícii to stačí, opozícia musí vyriešiť svoju budúcnosť.

Ing. Florián KISS

Pravda nám umožňuje poznávať veci také, aké sú samy v sebe; rozlišovať medzi bezvýznamným a podstatným; medzi tým, čo máme vykonať a čo vykonať nemusíme. Hodnotu človeka nemeriame tou pravdou, ktorá sa stala jeho vlastníctvom, ale námahou, ktorú vynaložil na jej dosiahnutie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 814485x
Priemerná čítanosť článkov: 13805x

Autor blogu