Založ si blog

Vplyv priemyselného rozmachu na životné prostredie a zdravie populácie (nedostatok „zelenej“ ochoty a uvedomelosti), vznik a likvidácia priemyselných odpadov a kalov, priemyselné znečistenie v kontexte hospodárskeho rozvoja!

Priemyselná revolúcia znamenala prechod na nové výrobné procesy z ručnej výroby na nové strojné technológie a fabriky (strojové parky), nové chemické a výrobne procesy spracovania kovu a iných surovín. Priemyselná revolúcia dramaticky zmenila európsku spoločnosť, priniesla obrovské pokroky v produktivite, prispela k stabilizácii a rozmachu pracovného prostredia, nové technológie znížili vplyv ručnej práce na zdravie a vek populácie, stabilizoval sa sociálny priestor a vzdelanosť. Táto éra tiež viedla k veľkému nárastu využívania uhlia. Uhlie nahradilo drevo a ďalšie zdroje palív, pretože jeho zdroje boli hojné a pomerne dostupné, efektívne a vyžadovali „menej práce“ v baniach, ako rezanie dreva. Uhlie sa aj v súčasnosti používa pri výrobe železa, ktorý bol použitý pri výrobe strojov a nástrojov, ako aj stavby lodí a mostov.
Avšak priemyselná revolúcia má aj svoje výrazné negatívne dopady, ktoré priniesla až neskoršia doba vo forme sekundárneho dopadu na životné prostredie a zdravie obyvateľstva.
Použitie tovární a hromadnej výroby viedlo k postupnému vyčerpaniu niektorých prírodných zdrojov (neobnoviteľných) a k trvalému poškodeniu životného prostredia. Jedným z príkladov tohto úbytku je odlesňovanie (odstránenie stromov a lesného porastu) za účelom využitia vo výrobe a paliva. Odlesňovanie má aj svoje sekundárne dopady na životné prostredie a to likvidácia biodiverzity a ich jednotlivých zložiek, napríklad potrebných pre život ľudí na zemi. Zatiaľ čo priemyselná revolúcia bola príčinou pozitívnej zmeny v priemyselnom svete, nie je pochýb o tom, že neskôr spôsobila zmätok v životnom prostredí, v ktorom prežívame náš každodenný život. Vyčerpávanie prírodných zdrojov, emisie uhlíka, znečistenia a zdravotné problémy ľudskej populácie sú len úlomky z tých negatív, ktoré nám postupne prináša odvrátená tvár dopadu priemyselnej revolúcie na samotnú matku zem. Aj keď to bol čas hospodárskeho rastu a rozvoja, priemyselná revolúcia ovplyvnila životné prostredie negatívnym spôsobom. Priemyselná revolúcia znamenala zásadný zlom v ekológii Zeme a vo vzťahu ľudí so životným prostredím. Priemyselná revolúcia dramaticky mení (podotýkam hlavne v 20.storočí) každý aspekt ľudského života a životného štýlu (konzumná spoločnosť bez ohľadu na jej dopady). Najhojnejší dôkaz vplyvu priemyselnej revolúcie v modernom svete je vidieť v celosvetovom raste ľudskej populácie, okázalého životného štýlu-konzumácie a tvorbe odpadov. Čo to znamená?
Rast ľudskej populácie je nerozlučne spätý so zvýšeným využívaním prírodných a umelých zdrojov, energie, pôdy pre pestovanie potravín a bývanie, odpadov, vedľajších produktov, ktoré znečisťujú životné prostredie, alebo musia byť likvidované (spôsobmi nešetrnými na životné prostredie a zdravie populácie). Tento exponenciálny rast populácie vedie k exponenciálnym požiadavkám na zdroje energie, potravín, bývania (urbanizácia) a pôdy, a tým aj exponenciálny nárast odpadov a vedľajších produktov (medzi ktoré patrí aj naša dnešná tematika priemyselných odpadov a kalov z dôvodu obavy o nevhodnú likvidáciu priemyselných odpadov).
Po celom svete existujú rôzne druhy znečistenia, ktoré interferujú s kvalitou života všetkých živých tvorov a s prirodzeným fungovaním ekologických systémov na Zemi. Hoci niektoré znečistenia životného prostredia dôsledkom prirodzených príčin (napr. emisií metánu z dobytka a toxických látok vylúčených z vulkánov), najväčšie znečistenie je spôsobené ľudskou činnosťou. Viacero z najväčších znečisťovateľov životného prostredia pochádza z chemického priemyslu (pesticídy), spracovanie ropy (petrochémia), hutníctva (tavenie kovov, železa a ocele) a spracovateľského priemyslu potravín. Všetci patria medzi veľkých užívateľov (odberateľov) energie, ktorej výroba produkuje veľké množstvo odpadu a znečistenia. Iný priemysel má menší potenciálny vplyv, ale je stále považovaný za veľmi problematický segment, pokiaľ ide o znečistenie. K týmto odvetviam patrí textil, koža, farby, plasty, farmaceutický a papierenský priemysel. Segmenty priemyslu, ktoré často mimo tradičného odvetvia spracovateľského priemyslu, ale napriek tomu výrazne prispievajú k degradácii životného prostredia patria stavebníctvo a doprava (kamióny, vlaky a lode – spolu s ďalšími činnosťami, ako je výstavba ciest). Industrializácia sveta má hlboký vplyv na obyvateľov a životné prostredie. Negatívne vplyvy na životné prostredie v poslednej dobe vyvolávajú potrebu ochrany životného prostredia a koncepciu spoločnosti v interakcii s prostredím. Ľudia by sa mali snažiť predvídať ich činy a byť pripravení konať v prospech potreby harmónie. Jedným z najväčších faktorov, ktoré sú v rozpore s prostredím popri priemyselnej revolúcii je ekonomika. Ekonomika má spoločný pôvod s ekológiou, takže tieto dve disciplíny by mali komunikovať a pracovať v symbióze, ale to sa pravdepodobne nestane (alebo aspoň nezblížia na potrebnú hranicu). Prečo? Ekológia uprednostňuje spoluprácu, ochranu a partnerstvo, zatiaľ čo ekonomika uprednostňuje súťaž, expanziu a dominanciu.
Vráťme sa k našej podstate, a to k priemyselnej kontaminácii a pomenovaním tých možností a snáh (schválne neuvádzam prevencií a riešení), ktoré dokážu túto zvrátenú degradáciu minimalizovať. Priemyselné znečistenie je primárna kontaminácia odpadmi z továrni, banských a stavebných činností životného prostredia. Priemyselné znečistenie je forma znečistenia, ktoré je priamo spojené s priemyslom a tým jeho priemyselný odpad primárne ohrozuje životné prostredie a sekundárne obyvateľstvo. To predstavuje znečistenie pôdy, ovzdušia a vodných plôch, prameňov a zdrojov. Priemyselné znečistenie spôsobuje zhoršenie zdravotného stavu obyvateľov, ktorí žijú v blízkosti priemyselných odvetví. Znečistenie môže mať aj podobu chemických látok alebo energie, ako sú hluk, teplo, alebo svetelná energia. Možnosťou je aj prísnejšia a dôveryhodnejšia kontrola znečisťovania, čo je termínom pre starostlivosť o životné prostredie. To znamená, že sa obmedzujú (cestou uváženia a zákonov) všetky druhy priemyselných odpadov (aj emisie). Bez obmedzovania znečistenia, budú odpadové produkty zo spotreby, vykurovania, poľnohospodárstva, ťažby, výroby, dopravy a ďalších ľudských aktivít neustále hromadiť, rozptylovať a tým vážnejšie degradovať životné prostredie. Výsledkom snahy o obmedzovanie priemyselných odpadov je aj prijatie právnych predpisov (mnoho národmi na svete) na ochranu životného prostredia pred nepriaznivými účinkami znečistenia, ktoré regulujú rôzne druhy znečistení a zároveň zmierňujú nepriaznivé účinky znečistenia. Kontrola znečisťovania sa stáva čoraz prosperujúcejším odvetvím vo všeobecnom priemysle. Vysoko znečisťujúce odvetvia, akým je hutníctvo a spracovanie surovín, chemický a petrochemický priemysel a výroba energie často vedú k expanzii kontroly znečisťovania, detoxikácie a technológií na nakladanie s odpadmi, meracích prístrojov a monitorovacích systémov. Nielenže táto technika sa stáva efektívnejšou a konkurencieschopnejšou, ale mnohé z nich vytvárajú podmienky pre investície a zamestnanosť.
Hlavnou hnacou silou politiky životného prostredia je vplyv znečistenia na ľudské zdravie. To vedie k ekonomickým nákladom v podobe vyšších výdavkov na zdravotnú starostlivosť a zníženú ponuku personálnych zdrojov. Znečistenie ovplyvňuje aj prirodzené zdroje, ako je pôda a voda, znižuje ich
produktivitu a vyžaduje značné zdroje vynaložené na ich sanáciu. Cieľom by malo byť, aby sa internalizovali náklady za znečistenie a zároveň minimalizovali hospodárske a sociálne dôsledky. Význam rozvoja postupov ochrany životného prostredia je zabezpečiť efektívny priemyselný program nakladania s odpadmi a cestou legislatívy vytvoriť priestor takej „ekodane“, ktorá bude minimalizovať priestor pre kontaminovanie a degradáciu ako životného prostredia, tak aj nášho zdravia. Načo? Environmentálne hrozby spojené s industrializáciouvýzvou pre ďalšiu udržateľnú priemyselnú revolúciu, zahŕňajúce alternatívne zdroje energie. Ak priemyselný rozvoj a rast byť udržateľný v dlhodobom horizonte, budeme musieť radikálne zmeniť, pokiaľ ide o kvalitu technológií a produkcie. Tento rast má závažné dôsledky pre budúcnosť svetových ekosystémov a jeho základných prírodných zdrojov. Znečistenie nie je synonymom pokroku, a preto nadišiel čas pre nové koncepcie rozvoja. Všeobecne platí, že ten priemysel a priemyselné činnosti by mali byť podporované, ktoré vytvárajú menej znečistenia a odpadov, a tým minimalizujú nezvratné negatívne vplyvy na ľudské zdravie a životné prostredie. Umožní to stabilné zníženie obsahu energie a zdrojov budúceho rastu prostredníctvom zvýšenia efektivity využívania zdrojov, zníženia odpadov a podpory využitia zdrojov a  recyklácie.
Záverom ešte jeden výrok k všeobecnosti odpadov: Odpady látky alebo predmety, ktoré sú zneškodňované alebo určené na likvidáciu, pričom sa vyžadujú byť zlikvidované podľa ustanovení právnych predpisov, v harmónii so životným prostredím a bytostným priestorom populácie.
FBB

Trvalo udržateľná výroba, rozvoj a efektívne využitie dreva, presadzovanie bezpečnosti a zlepšenie prístupu k čistým energiám, podpora ekologického a hospodárskeho rastu, investície do trvalo udržateľného lesného hospodárstva, do sľubných technológií a „energie budúcnosti“, ktoré vo viacerých prípadoch zjavne nemajú nič spoločné s ochranou ŽP a zdravím obyvateľstva

21.03.2017

„Investícia do lesov je poistná zmluva pre našu planétu (budúcnosť patrí tým, ktorí dávajú novej generácie, dôvod na nádej)“. Vzhľadom k tomu, že lesy sú dôležité pre prežitie a blaho súčasných a budúcich generácií, si dnes pripomíname medzinárodný deň lesov a ústrednou témou pre rok 2017 je lesy a energie (výhody a riziká), pričom lesy sú hybnou silou [...]

Zbavujeme sa často domácich odpadov vo vlastný „ne/prospech“ a sme si vedomí komplexných dopadov zo spalín a popolov pochádzajúcich práve z týchto odpadov? !

09.01.2017

Sú ctení občania, šetrní Vaši susedia a používajú na vykurovanie príbytku nevhodné, ba čo podozrivé palivo, či dokonca nebezpečný odpad? Zatiaľ na Slovensku sa táto problematika netýka kompetentných úradov, ale napríklad v Českej republike to vyriešili rázne. Od januára 2017 platí novela zákona o ochrane ovzdušia, ktorá umožní úradom kontrolovať, čím to [...]

Efektívne využitie tuhého komunálneho odpadu endotermickým procesom a využitím syntézneho plynu technológiou teplotných fáz „nepriameho tepla“. Koniec éry konvenčných skládok TKO a spaľovania.

12.12.2016

Spoločnosť Elche (Španielsko) vyvinula proces, GREEN technológiu splyňovania komunálnych odpadov na výrobu tepla a elektriny. Spoločnosť navrhla takú technológiu, ktorá eliminuje obligátne nakladanie s tuhým komunálnym odpadom, ich konvenčné spaľovanie a ukladanie na uzavreté skládky. Tieto technológie (aj keď ich počet v posledných rokoch stúpa, avšak každá má [...]

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 08:52

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

Ing. Florián KISS

Pravda nám umožňuje poznávať veci také, aké sú samy v sebe; rozlišovať medzi bezvýznamným a podstatným; medzi tým, čo máme vykonať a čo vykonať nemusíme. Hodnotu človeka nemeriame tou pravdou, ktorá sa stala jeho vlastníctvom, ale námahou, ktorú vynaložil na jej dosiahnutie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 814405x
Priemerná čítanosť článkov: 13803x

Autor blogu