Založ si blog

„Optimizmus“ našej Zeme v kontexte stavu prírody, svedomie nášho priemyslu, snahy environmentálnej a odbornej verejnosti, uvedomelosť a presvedčenie ľudstva o bode zvratu.

My ľudia ovládame prírodu nie silou, ale pochopením a presvedčením. Príroda, aj keď sa na ňu pozerám z najvyššej veže fantázie, zostáva pre mňa, rovnako ako pre toľko ľudí z môjho okolia, veľkou a otvorenou knihou múdrosti. Vo svete, v ktorom sú dominantné štruktúry poškodzovania života na Zemi, je nevyhnutná potreba ľudstva realizovať viac zo svojho obrovského potenciálu uvedomelosti a vytvárania tých alternatívnych a moderných modelov, ktoré sú pre náš život podporujúce, nevyhnutné a celistvé. Neopakujme našou sivou každodennosťou to, čo už príroda urobila tak dokonale. Nikto si nemôže trvalo privlastniť viac na tejto zemi, ako stačí udržať svojim duchom. Príroda nepozná zničenie, len zmenu a príroda nie je len technický alebo ekonomický zdroj a ľudské bytosti nie sú len čísla. Som hlboko presvedčený, že v otázke vývoja priemyslu, prechodu z konvenčných technológií na modernejšie (ohľaduplnejšie voči zdraviu a nášho prirodzeného prostredia), znižovania emisií, surovinovej a energetickej náročnosti, odpadov a celkového pohľadu na ochranu životného prostredia, existujú optimistické spôsoby prepojenia potrieb a presvedčení na úrovni exekutívy, legislatívy, diplomacie a obyvateľstva. K týmto slovám pripájam, aspoň pre moju osobu, veľmi presvedčivú a mnohovravnú myšlienku: existuje len jeden spôsob, ako dosiahnuť šťastie na tejto Zemi, a to je mať buď „čisté“ svedomie, alebo nemať vôbec žiadne. Zámerne som slovíčko čisté vtesnal do úvodzoviek, pretože v súčasnej a modernej dobe, keď dominuje a prevláda trend chamtivosti a súťaživosti, ide sa vo väčšine LEN cez… Chcel som touto myšlienkou apelovať na tú skutočnú podstatu stavu aj v priemysle, ktorá je príznačná pre ekonomickú samoľúbosť a vyspelosť. Pokiaľ ľudia nebudú presvedčení o závažnostiach svojich krokov a rozhodnutí, tak naša snaha smerovaná k trvalej udržateľnosti bude veľmi spletitá a nedocenená. Pokiaľ snahy environmentálnej a odbornej verejnosti budú naďalej podkopávané dotáciami na ropný a plynárenský priemysel, budú všetky moderné zdroje a vývojové snahy vnímané, len ako „zbytočné“ a finančne protikladné opatrenia v kontexte konvenčného priemyslu. Priemysel je chápaný, ako platforma fosílnych palív, konvenčných technológií a lacnej konkurencieschopnosti pochádzajúca z 19.storočia (fosílne palivá BOLI predpokladom pre zrodenie novej a vyspelejšej doby, ale NIE predpokladom jej večnosti. Ekonomika a hospodárstvo sa snažili svoj rast urýchliť a tým došlo k masívnemu nárastu využívania prírodných zdrojov a tomu adekvátnemu znečisťovaniu), pričom je skromnosť a márnotratnosť priemyselníkov (tej najvyššej vrstve konzumnej spoločnosti- pozrime sa na ekologické stopy ľudskej populácie, kde niet pochýb o tom, že ich relatívne bohatstvo určuje, koľko energie a zdrojov spotrebujú a koľko znečistenia vytvárajú) o to modernejšia. Populačná explózia a všetko s tým spojené, vrátane priemyselnej a poľnohospodárskej činnosti, urýchľuje zmenu klímy.
Kde sa stráca uvedomelosť, pocit spolupatričnosti, empatie, ochrany a presvedčenia u tých ľudí, ktorí vo výraznej miere ovplyvňujú naše životy a vývoj nášho prirodzeného prostredia? Aká doba a aké spolky by sa mali ešte kreovať v tej našej spoločnosti, aby sme konečne všetci pochopili varovnú „hodinu dvanástu“ v napredovaní bezpečnosti a zdravia našej budúcnosti?! Ja osobne vnímam tento stav prírody a nášho prostredia (v kontexte priemyslu), ako odpoveď pre očistu planéty od „škodlivých“ prvkov, ktoré ničia dobré spolu so „zlým a škaredým“. História ukázala aj dokázala, že civilizácia v počte vzrástla prilepená k svojim základným hodnotám/statusu (konzumu a spotrebe) a pritom tváriac sa neuvedomene rúti do záhuby, pretože sa nedokáže zmeniť. Existuje bod zvratu…zmena človeka a bezpečné limity v priemysle.

Trvalo udržateľná výroba, rozvoj a efektívne využitie dreva, presadzovanie bezpečnosti a zlepšenie prístupu k čistým energiám, podpora ekologického a hospodárskeho rastu, investície do trvalo udržateľného lesného hospodárstva, do sľubných technológií a „energie budúcnosti“, ktoré vo viacerých prípadoch zjavne nemajú nič spoločné s ochranou ŽP a zdravím obyvateľstva

21.03.2017

„Investícia do lesov je poistná zmluva pre našu planétu (budúcnosť patrí tým, ktorí dávajú novej generácie, dôvod na nádej)“. Vzhľadom k tomu, že lesy sú dôležité pre prežitie a blaho súčasných a budúcich generácií, si dnes pripomíname medzinárodný deň lesov a ústrednou témou pre rok 2017 je lesy a energie (výhody a riziká), pričom lesy sú hybnou silou [...]

Zbavujeme sa často domácich odpadov vo vlastný „ne/prospech“ a sme si vedomí komplexných dopadov zo spalín a popolov pochádzajúcich práve z týchto odpadov? !

09.01.2017

Sú ctení občania, šetrní Vaši susedia a používajú na vykurovanie príbytku nevhodné, ba čo podozrivé palivo, či dokonca nebezpečný odpad? Zatiaľ na Slovensku sa táto problematika netýka kompetentných úradov, ale napríklad v Českej republike to vyriešili rázne. Od januára 2017 platí novela zákona o ochrane ovzdušia, ktorá umožní úradom kontrolovať, čím to [...]

Efektívne využitie tuhého komunálneho odpadu endotermickým procesom a využitím syntézneho plynu technológiou teplotných fáz „nepriameho tepla“. Koniec éry konvenčných skládok TKO a spaľovania.

12.12.2016

Spoločnosť Elche (Španielsko) vyvinula proces, GREEN technológiu splyňovania komunálnych odpadov na výrobu tepla a elektriny. Spoločnosť navrhla takú technológiu, ktorá eliminuje obligátne nakladanie s tuhým komunálnym odpadom, ich konvenčné spaľovanie a ukladanie na uzavreté skládky. Tieto technológie (aj keď ich počet v posledných rokoch stúpa, avšak každá má [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Ing. Florián KISS

Pravda nám umožňuje poznávať veci také, aké sú samy v sebe; rozlišovať medzi bezvýznamným a podstatným; medzi tým, čo máme vykonať a čo vykonať nemusíme. Hodnotu človeka nemeriame tou pravdou, ktorá sa stala jeho vlastníctvom, ale námahou, ktorú vynaložil na jej dosiahnutie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 814394x
Priemerná čítanosť článkov: 13803x

Autor blogu