Založ si blog

Aká je hodnota prechodu na udržateľné hospodárstvo v Európe? Legálny a otvorený boj za zachovanie životného prostredia a prírodných zdrojov, ochota, alebo ekonomická vôľa, potenciál zelenej ekonomiky, posilňovanie významu a využiteľnosti odpadov a konvergencia ich potenciálu na zdroje, krátenie vplyvu fosílnych palív a výroby energií z fosílnych zdrojov cestou európskej legislatívy, ambiciózne plány pre energiu, inteligentné riešenia a udržateľnosť.

Nemôžeme študovať temnotu milí priatelia tým, že ju ihneď zaplavíme svetlom. Bohužiaľ som toho názoru, že všetky doterajšie celosvetové úsilia o presadenie environmentálnych a energetických reforiem vyšli do prázdna a dajú sa prirovnať k tým prázdnym slovám, keď niekto prestáva fajčiť na smrteľnej posteli. Dokonca ani platení „ekológovia“ nemajú úprimnú a cieľavedomú snahu vzdať sa všetkých výhod priemyselných technológií, na ktorých sme závislí (sú odrádzaní hojnosťou a tým exaktná diferencia v miere vyvoláva veľké a radikálne rozdiely v náturách a pohľadoch jednotlivcov). Ale možno, že je to len hrubý a subjektívny názor autora publikácie a myšlienky o novo nadobudnutých „talentoch“ na ochranu globálneho životného prostredia a spolupráce. Na rozdiel od „ekológov, energetikov a talentoch priemyselného rozmachu“ tvrdím, že príroda nie je v pokoji (čo aj v posledných rokoch nám vo výraznej miere dáva najavo) a nedokáže udržať tú druhovú rovnováhu (symbiózu), ktorá zaručuje prežitie druhov na planéte (otázka vyváženej biodiverzity a ekosystémov). Chýba mi v hierarchii legislatívnej snahy o ochranu ŽP konkrétne verejné rozhodnutie zamerané na zlepšenie stavu nášho prirodzeného prostredia (progresívna politika udržateľného rastu PPUR). Od verejného rozhodnutia očakávam akúsi platformu k zodpovednému a fakultatívnemu prístupu obyvateľstva k stavu nášho okolia. Väčšina škôd spôsobená na našej planéte, je dôsledkom našej vlastnej nevedomosti a ješitnosti. Snažím sa aj v spolupráci s oddanými jedincami nájsť tú správnu hodnotovú myšlienku ľudí a zistiť, kedy sú ochotní zbaviť sa syndrómu nekontrolovateľnej osobnej a priemyselnej hojnosti. Priemyselnú hojnosť by som definoval, ako morálna podvýživa a zneužívanie priemyselného a technologického rozmachu samozrejme vplyvom osobnej hojnosti a na druhej strane by som rád videl jej kultúru, ktorá by mala byť o schopnosti ukladať, meniť a zlepšovať všetky nápady tohto nášho rastu. Vidím to osobne asi tak, že keby sa majetok každého nás používal na sanáciu degradovaného prostredia, tak by sme ináč pristupovali a zaobchádzali s našim prirodzeným prostredím. … príroda takmer s určitosťou pracuje na tom princípe, že kombinuje šancu s nutnosťou a náhodu s determinizmom … Hlavné výzvy, presvedčenie a práca environmentalistu musia plynúť spolu z nedostatkami a rýchlo zhoršujúcou sa kvalitou životného prostredia. Ak chceme zvládnuť nápor prúdu problematík životného prostredia a ich riadenie, tak urýchlene musíme prijať opatrenia k nevyhnutným investíciám do životného prostredia a zmien v technológiách priemyslu. Pre tých, ktorí ignorujú túto nevyhnutnú potrebu zmien jedna zlá správa, medzinárodná ekonomická integrácia a globalizácia tlačí stále prísnejšími environmentálnymi požiadavkami na tie spoločnosti, ktoré sa chcú uplatniť v hierarchii partnerov medzinárodného obchodu a potenciálnych trhov vo svete.
Vývoj jednotlivých odvetví priemyslu, energetiky, poľnohospodárstva, dopravy, cestovného ruchu, stavebníctva a urbanizácie, silne ovplyvňuje znečisťovanie životného prostredia a degradáciu obnoviteľných prírodných zdrojov. Investície do technológií v priemysle v kontexte ochrany životného prostredia neznamenajú rýchle a nekontrolovateľné zmeny, ale nevyhnutné investície pre udržateľný rozvoj. Nevyhnutné investície v oblasti politiky životného prostredia a technologického pokroku by mali byť upriamené na znižovanie znečistenia toxickými emisiami (agresívny priemysel) a ochrany prirodzeného prostredia (ekosystémy a biodiverzita). Pre dosiahnutie trvalo udržateľného rozvoja v zachovaní prirodzenej obnovy obnoviteľných zdrojov a ochrany nášho prostredia, je potrebné kombinovať a harmonizovať (vedeckým spôsobom) sociálno-ekonomické a environmentálne faktory v každej etape jednotlivých sektorov exekutívy, ako aj spoločnosti. Ochranu životného prostredia a zdrojov je potrebné považovať za základný cieľ a dôležitý obsah neoddeliteľného procesu vývoja. Aj keď budúci vývoj bude v rozhodujúcej miere závisieť na energiách a priemyslu, nesmieme zabudnúť na naše zdravie a každodenné prežitie (spoľahlivé, bezpečné a šetrné k životnému prostrediu). Záverom asi toľko, že nikto nebude chrániť to, o čo sa nestará a nikto sa výraznejšie nebude starať o to, čo ešte nikdy nezažil. Otázkou je, že dokedy budeme akýmkoľvek spôsobom rešpektovať umiestnenie politiky nad morálku a naše túžby hojnosti nad zodpovednosť (sústrediť sa na všetky spoločenské diania autonómne, integrovane a dôstojne). V najbližších publikáciách milí priatelia by som Vás veľmi rád informoval o mojom (aby moje publikácie neboli LEN o teoretickej rovine, ale aj o racionálnych návrhoch smerovaných k dynamizácii našej energetickej bezpečnosti) návrhu na Energetický informačný systém v rámci politiky energetickej bezpečnosti SR.

Trvalo udržateľná výroba, rozvoj a efektívne využitie dreva, presadzovanie bezpečnosti a zlepšenie prístupu k čistým energiám, podpora ekologického a hospodárskeho rastu, investície do trvalo udržateľného lesného hospodárstva, do sľubných technológií a „energie budúcnosti“, ktoré vo viacerých prípadoch zjavne nemajú nič spoločné s ochranou ŽP a zdravím obyvateľstva

21.03.2017

„Investícia do lesov je poistná zmluva pre našu planétu (budúcnosť patrí tým, ktorí dávajú novej generácie, dôvod na nádej)“. Vzhľadom k tomu, že lesy sú dôležité pre prežitie a blaho súčasných a budúcich generácií, si dnes pripomíname medzinárodný deň lesov a ústrednou témou pre rok 2017 je lesy a energie (výhody a riziká), pričom lesy sú hybnou silou [...]

Zbavujeme sa často domácich odpadov vo vlastný „ne/prospech“ a sme si vedomí komplexných dopadov zo spalín a popolov pochádzajúcich práve z týchto odpadov? !

09.01.2017

Sú ctení občania, šetrní Vaši susedia a používajú na vykurovanie príbytku nevhodné, ba čo podozrivé palivo, či dokonca nebezpečný odpad? Zatiaľ na Slovensku sa táto problematika netýka kompetentných úradov, ale napríklad v Českej republike to vyriešili rázne. Od januára 2017 platí novela zákona o ochrane ovzdušia, ktorá umožní úradom kontrolovať, čím to [...]

Efektívne využitie tuhého komunálneho odpadu endotermickým procesom a využitím syntézneho plynu technológiou teplotných fáz „nepriameho tepla“. Koniec éry konvenčných skládok TKO a spaľovania.

12.12.2016

Spoločnosť Elche (Španielsko) vyvinula proces, GREEN technológiu splyňovania komunálnych odpadov na výrobu tepla a elektriny. Spoločnosť navrhla takú technológiu, ktorá eliminuje obligátne nakladanie s tuhým komunálnym odpadom, ich konvenčné spaľovanie a ukladanie na uzavreté skládky. Tieto technológie (aj keď ich počet v posledných rokoch stúpa, avšak každá má [...]

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

France May Day

Prvomájové demonštrácie sprevádzali incidenty, v Paríži a Istanbule zadržali desiatky ľudí

01.05.2024 20:38

V Nemecku dnes demonštrovalo viac ako 10-tisíc ľudí.

Ing. Florián KISS

Pravda nám umožňuje poznávať veci také, aké sú samy v sebe; rozlišovať medzi bezvýznamným a podstatným; medzi tým, čo máme vykonať a čo vykonať nemusíme. Hodnotu človeka nemeriame tou pravdou, ktorá sa stala jeho vlastníctvom, ale námahou, ktorú vynaložil na jej dosiahnutie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 814539x
Priemerná čítanosť článkov: 13806x

Autor blogu