Založ si blog

Vodná stopa – je naša krajina vhodná k hospodárskym aplikáciám/teóriám plynúcich zo zmeny podnebia aj za cenu prekročenia hraníc bezpečnosti a limitu zdrojov?

Podpora domáceho hospodárstva má celkom iný význam pre väčšinu ľudí v bohatých/privilegovaných častiach Sveta, než v rozvojových častiach zabudnutého sveta. To, načo by sme chceli v tejto chvíli apelovať v rámci rozvoja a napredovania ochrany ŽP, ekológie a obnoviteľných zdrojov našej planéty, je prirodzený zdroj vody. Minule sme zahliadli s veľkou vervou vo večerných spravodajstvách, že dôsledkom zmeny klímy bude aj naše podnebie Slovenska vhodné pre pestovanie bavlny. Boli by sme radi, keby pri takýchto zámeroch aj konkrétnych spoločností, ale aj médií, boli informácie pre ctenú verejnosť komplexné (viete, koľko vody je potrebné na produkciu našej každodennej stravy, ošatenia, hygieny, energie a pre priemysel? Je to prekvapivé množstvo a keď ste ozaj zvedavý, tak si vyhotovte vodnú stopu-je to miera toho, koľko vody v skutočnosti spotrebujeme). Čo si vyžaduje pestovanie bavlny a aký zdroj je vlastne voda na našej planéte? Voda, milí priatelia je obnoviteľný, ale konečný/limitovaný zdroj našej planéty. Ak by sme chceli byť celkom presný/matematický, tak tento limit je umocnený aspektmi, ako znečistenie, rast populácie, otepľovania planéty a skutočnosť, že existujú sezónne a geografické rozdiely v dispozícii množstva vody na našej planéte. Ukazovateľom, hlavne v individuálnom ponímaní, tejto problematiky je vodná stopa. Vodná stopa je vlastne akousi mierou prostriedkov ľudstva k objemu spotrebovanej, ale aj znečistenej vody (s možnosťou sledovania individuálnej, lokálnej a inej miery spotreby vody-všetkej aj tej, ktorá sa využíva v priemysle). Vodná stopa má tri zložky: zelenú, modrú a šedú. Zelená stopa predstavuje vodu zo zrážok uloženú v koreňovom pôdnom fonde a ráta sa s odparovaním. Modrá stopa predstavuje vodu z povrchových a podzemných zdrojov, kde sa ráta taktiež s čiastočným odparením. Šedá stopa predstavuje množstvo sladkej vody k asimilácii znečisťujúcich látok vypúšťaním potrubím, alebo iným rozptýlením. Spoločne tieto zložky poskytujú ucelený obraz (priamu aj nepriamu spotrebu) o využívaní zdrojov spotrebovanej vody, či sa jedná o dažďovú, podzemnú alebo vodu potrebnú k asimilácii znečisťujúcich látok. Preto náš názor je, že problémy s vodou často úzko súvisia so štruktúrou globálnej ekonomiky daného štátu, regiónu alebo oblasti. Preto nielen vlády (ale predovšetkým), ale aj spotrebitelia, podniky a komunity občianskej spoločnosti môžu hrať významnú úlohu v dosahovaní lepšieho hospodárenia s vodnými zdrojmi. Ak si niekto myslí, že vodná stopa je len akýmsi prvkom propagandy a utópie, tak vedzte, že vodná stopa bude/je pevným referenčným rámcom (od jednotlivcov cez obchodných manažérov až po úradníkov verejnej správy), ktorý bude nápomocným prvkom, byť efektívnejším a udržateľnejším v kontexte využívania zdrojov vody a oceniť samotnú úlohu vody v našich životoch. Záverom nám ostáva sa spýtať nášho svedomia, je ľudský život udržateľný?

Trvalo udržateľná výroba, rozvoj a efektívne využitie dreva, presadzovanie bezpečnosti a zlepšenie prístupu k čistým energiám, podpora ekologického a hospodárskeho rastu, investície do trvalo udržateľného lesného hospodárstva, do sľubných technológií a „energie budúcnosti“, ktoré vo viacerých prípadoch zjavne nemajú nič spoločné s ochranou ŽP a zdravím obyvateľstva

21.03.2017

„Investícia do lesov je poistná zmluva pre našu planétu (budúcnosť patrí tým, ktorí dávajú novej generácie, dôvod na nádej)“. Vzhľadom k tomu, že lesy sú dôležité pre prežitie a blaho súčasných a budúcich generácií, si dnes pripomíname medzinárodný deň lesov a ústrednou témou pre rok 2017 je lesy a energie (výhody a riziká), pričom lesy sú hybnou silou [...]

Zbavujeme sa často domácich odpadov vo vlastný „ne/prospech“ a sme si vedomí komplexných dopadov zo spalín a popolov pochádzajúcich práve z týchto odpadov? !

09.01.2017

Sú ctení občania, šetrní Vaši susedia a používajú na vykurovanie príbytku nevhodné, ba čo podozrivé palivo, či dokonca nebezpečný odpad? Zatiaľ na Slovensku sa táto problematika netýka kompetentných úradov, ale napríklad v Českej republike to vyriešili rázne. Od januára 2017 platí novela zákona o ochrane ovzdušia, ktorá umožní úradom kontrolovať, čím to [...]

Efektívne využitie tuhého komunálneho odpadu endotermickým procesom a využitím syntézneho plynu technológiou teplotných fáz „nepriameho tepla“. Koniec éry konvenčných skládok TKO a spaľovania.

12.12.2016

Spoločnosť Elche (Španielsko) vyvinula proces, GREEN technológiu splyňovania komunálnych odpadov na výrobu tepla a elektriny. Spoločnosť navrhla takú technológiu, ktorá eliminuje obligátne nakladanie s tuhým komunálnym odpadom, ich konvenčné spaľovanie a ukladanie na uzavreté skládky. Tieto technológie (aj keď ich počet v posledných rokoch stúpa, avšak každá má [...]

Milan Rastislav Štefánik

Politici si pripomínajú výročie úmrtia generála Štefánika. Mestá a obce organizujú pietne spomienky

04.05.2024 12:49

Milan Rastislav Štefánik zomrel 4. mája 1919 pri tragickej leteckej nehode pri pristávaní neďaleko Bratislavy.

Francúzsko / Police /

Prestrelka neďaleko Paríža si vyžiadala jedného mŕtveho a šesť zranených

04.05.2024 12:23

Malo ísť o vyrovnávanie si účtov v súvislosti s obchodovaním s drogami.

Michal Šimečka

Za predsedu PS snem zvolil opätovne Michala Šimečku

04.05.2024 11:14

Podporu mu vyjadrilo 155 zo 161 hlasujúcich delegátov.

Luhansk / UA vojak / UA armáda /

Ďalšia pomoc Ukrajine za 50 miliárd dolárov? USA rokujú s krajinami G7

04.05.2024 11:00

Peniaze by mali byť splácané z neočakávaných ziskov zo štátnych ruských aktív mrazených prevažne v Európe, z ktorých stále plynú úroky.

Ing. Florián KISS

Pravda nám umožňuje poznávať veci také, aké sú samy v sebe; rozlišovať medzi bezvýznamným a podstatným; medzi tým, čo máme vykonať a čo vykonať nemusíme. Hodnotu človeka nemeriame tou pravdou, ktorá sa stala jeho vlastníctvom, ale námahou, ktorú vynaložil na jej dosiahnutie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 814609x
Priemerná čítanosť článkov: 13807x

Autor blogu