Založ si blog

To fakt ležíme v srdci „Európskeho“ odpadu-nevieme si poradiť s vlastným odpadom? !

Vážení čitatelia, položili sme si už niekedy úprimne otázku ohľadne ochrany životného prostredia a zdravia našej budúcej generácie: prečo je naše malé a prekrásne Slovensko obklopené odpadmi a PET obalmi? Alebo fungujeme na princípe, že „trocha odpadu vyhodím, veď to sa stratí“?!

Predošlé vlády, mimovládne organizácie, ochranári a parazitné zoskupenie GREENPACE deklarovali vôbec niekedy snahu riešiť TENTO závažný problém devastácie zdravia budúcich generácií minimálnymi a osobitnými legislatívnymi opatreniami zameranými práve na vznik odpadových obalov?!

Osobitné legislatívne opatrenia sú možnosti jednotlivých členských štátov EÚ riešiť jednotlivé sublegislatívne zmeny MIMO rámca EÚ smerníc a tým napríklad prispieť ku konkrétnym opatreniam na zamedzenie šírenia odpadového „folklóru“ naprieč Slovenskom!

Tieto opatrenia dokazujú, že sa mnohé environmentálne vyspelejšie členské štáty EÚ nezameriavajú len na povinné kopírovanie legislatívy EÚ a splnenie nevyhnutných cieľov zhodnocovania, ale v záujme ochrany životného prostredia svojich občanov prijímajú bežne aj rôzne špecifické legislatívne a ekonomické kroky podporujúce prevenciu.

Napríklad PET fľaše by sa mohli vykupovať tak ako iný kovový a nekovový odpad. Následne by sa tento odpad spracoval na Slovensku a použil ako alternatívna surovina k ďalšiemu spracovaniu na produkt, kde by predstavoval určité daňové zvýhodňovanie oproti dovážaným a vyrábaným surovinám. Pokiaľ budú nové dovážané produkty, suroviny a polotovary lacnejšie ako zavedenie systému návratu odpadu do obehu výroby-recycling, tak odpady budú našou apokalypsou. Riešenie je v jednoznačnej cenovej a daňovej diverzifikácii základných surovín používaných pre výrobu obalov a samozrejme na hotové dovážané produkty (obaly, polotovary a suroviny).

Trvalo udržateľná výroba, rozvoj a efektívne využitie dreva, presadzovanie bezpečnosti a zlepšenie prístupu k čistým energiám, podpora ekologického a hospodárskeho rastu, investície do trvalo udržateľného lesného hospodárstva, do sľubných technológií a „energie budúcnosti“, ktoré vo viacerých prípadoch zjavne nemajú nič spoločné s ochranou ŽP a zdravím obyvateľstva

21.03.2017

„Investícia do lesov je poistná zmluva pre našu planétu (budúcnosť patrí tým, ktorí dávajú novej generácie, dôvod na nádej)“. Vzhľadom k tomu, že lesy sú dôležité pre prežitie a blaho súčasných a budúcich generácií, si dnes pripomíname medzinárodný deň lesov a ústrednou témou pre rok 2017 je lesy a energie (výhody a riziká), pričom lesy sú hybnou silou [...]

Zbavujeme sa často domácich odpadov vo vlastný „ne/prospech“ a sme si vedomí komplexných dopadov zo spalín a popolov pochádzajúcich práve z týchto odpadov? !

09.01.2017

Sú ctení občania, šetrní Vaši susedia a používajú na vykurovanie príbytku nevhodné, ba čo podozrivé palivo, či dokonca nebezpečný odpad? Zatiaľ na Slovensku sa táto problematika netýka kompetentných úradov, ale napríklad v Českej republike to vyriešili rázne. Od januára 2017 platí novela zákona o ochrane ovzdušia, ktorá umožní úradom kontrolovať, čím to [...]

Efektívne využitie tuhého komunálneho odpadu endotermickým procesom a využitím syntézneho plynu technológiou teplotných fáz „nepriameho tepla“. Koniec éry konvenčných skládok TKO a spaľovania.

12.12.2016

Spoločnosť Elche (Španielsko) vyvinula proces, GREEN technológiu splyňovania komunálnych odpadov na výrobu tepla a elektriny. Spoločnosť navrhla takú technológiu, ktorá eliminuje obligátne nakladanie s tuhým komunálnym odpadom, ich konvenčné spaľovanie a ukladanie na uzavreté skládky. Tieto technológie (aj keď ich počet v posledných rokoch stúpa, avšak každá má [...]

Eurovoľby 2024

Strany môžu na kampaň v eurovoľbách minúť najviac tri milióny eur

04.05.2024 16:13

Pri volebnej koalícii platí tento limit zvlášť pre každú stranu.

Kim Čong-un

Pieseň oslavujúca diktátora Kima sa stala hitom TikToku. Skladba má nové, alarmujúce posolstvo

04.05.2024 15:27

Pieseň "Priateľský otec" vzbudila záujem hlavne medzi užívateľmi generácie Z. Nie je to prvá pieseň venovaná Kimovi, je tu ale viditeľný odklon v použitom jazyku a slovníku.

Rafah / Palestína / Bombardovanie / Sutiny /

Ozbrojené skupiny v Gaze ukradli z pobočiek banky 70 miliónov dolárov

04.05.2024 14:55

Palestínska banka, založená v roku 1960, je hlavnou finančnou inštitúciou v Pásme Gazy.

Zuzana Dolinková

Dolinková nevidí dôvod na jej odvolávanie. Avizovala nové benefity od poisťovní, možno aj na zuby

04.05.2024 14:30, aktualizované: 15:07

Rezort zdravotníctva podľa nej neprevzala v dobrom stave po minulej vláde.

Ing. Florián KISS

Pravda nám umožňuje poznávať veci také, aké sú samy v sebe; rozlišovať medzi bezvýznamným a podstatným; medzi tým, čo máme vykonať a čo vykonať nemusíme. Hodnotu človeka nemeriame tou pravdou, ktorá sa stala jeho vlastníctvom, ale námahou, ktorú vynaložil na jej dosiahnutie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 814616x
Priemerná čítanosť článkov: 13807x

Autor blogu