Založ si blog

„Blackout“ v energetickej efektívnosti domácností a priemyslu.

Globálny nárast dopytu po energií 2,2% ročne do roku 2035

Svetový dopyt po elektrine „konečnej podobe energie“, je bohužiaľ  nastavený na rýchlejší rast ako akékoľvek iné investičné posuny (inovácie, obnoviteľné zdroje, nízkouhlíkové technológie a iné).  Globálny dopyt po energii rastie aj napriek relatívne vysokým cenám  ropy a zemného plynu a ich zásobám. Ani rastúce ceny ropy nedokážu utlmiť rast dopytu po rope a ďalších palív. Rastúce populácie spolu s ekonomickým rastom v mnohých rozvojových krajinách spôsobili rýchlu zmenu v ich štruktúre spotreby energie v posledných rokoch. Výsledkom je, že konvenčné systémy dodávky energie sa stali nepostačujúce na riešenie rastúceho dopytu po energii v kontexte ich spotreby. Tento rýchly rast dopytu ovplyvnili trhy s energiou, a preto výroba, distribúcia a riadenie energie sa menia rapídne a staršie koncepty sú nahradené novými technológiami s prihliadnutím na životné prostredie, zdravie obyvateľstva,  energetickej náročnosti a  účinnosti a ekologických aspektov.

Po silnom raste v roku 2010, globálna spotreba energie vzrástla oveľa pomalším tempom v roku 2011 (z 2,2% na 4,9%). Zatiaľ čo toto spomalenie je spôsobené predovšetkým hospodárskou krízou, ktorá zasiahla krajiny OECD, sa k rekordným cenám ropy upísalo aj obmedzenie globálneho nárastu spotreby ropy v energeticky náročných krajinách, ako je Čína alebo India. Vo väčšine krajín OECD, celková spotreba energie zostala pod úrovňou predkrízového obdobia, ale naopak sa zrýchlil v Číne a Indii. Už niekoľko rokov sa svetový dopyt po energii točí okolo čínskeho a indického trhu, zatiaľ čo rozvinuté krajiny zápasia so stagnujúcou ekonomikou a vysokými cenami ropy. Rastúci dopyt po energii z ekonomického výkonu a zlepšenia životnej úrovne budú pravdepodobne klásť väčší tlak na dodávkach energie. Napríklad, v Číne samotnej, sa dopyt zvýši o 75 percent do roku 2035.

Rastúci dopyt po energií, geopolitické tlaky a viac vzdialené a náročné zdroje budú aj naďalej meniť globálnu energetickú politiku krajiny. Je dôležité, aby sme čelili výzvam a využívali príležitosti, pretože energia ako jej produkcia a jej využitie  ekologicky a bezpečným spôsobom, je platforma pre širší hospodársky rast a zlepšuje kvalitu života ľudí na celom svete. „Preťahovanie sa lanom“ pokračuje medzi  rastúcim svetovým dopytom po energii a stále naliehavú potrebu mať čistý a obnoviteľný zdroj  energie. Táto potreba a dĺžka jeho prechodu bude ovplyvnená viacerými aspektmi na národnej úrovni a od úrovne samotných obyvateľov. Napríklad, zvyšovanie povedomia verejnosti o potrebe kontrolovať emisie látok znečisťujúcich ovzdušie a skleníkových plynov, nové vládne právne a administratívne opatrenia, verejný dopyt po energetickej nezávislosti, a rastúca praktickosť a skúsenosť s biopalivami a alternatívnymi palivami. Veľký dôraz sa bude musieť klásť aj na vyprodukovaný odpad a jeho spracovanie ako na produkt (palivo), tak aj na energiu a tak isto viac si vážiť poľnohospodársku pôdu a jej využitie na potravinárske domáce účely a nezaťažovať ju ináč.

Trvalo udržateľná výroba, rozvoj a efektívne využitie dreva, presadzovanie bezpečnosti a zlepšenie prístupu k čistým energiám, podpora ekologického a hospodárskeho rastu, investície do trvalo udržateľného lesného hospodárstva, do sľubných technológií a „energie budúcnosti“, ktoré vo viacerých prípadoch zjavne nemajú nič spoločné s ochranou ŽP a zdravím obyvateľstva

21.03.2017

„Investícia do lesov je poistná zmluva pre našu planétu (budúcnosť patrí tým, ktorí dávajú novej generácie, dôvod na nádej)“. Vzhľadom k tomu, že lesy sú dôležité pre prežitie a blaho súčasných a budúcich generácií, si dnes pripomíname medzinárodný deň lesov a ústrednou témou pre rok 2017 je lesy a energie (výhody a riziká), pričom lesy sú hybnou silou [...]

Zbavujeme sa často domácich odpadov vo vlastný „ne/prospech“ a sme si vedomí komplexných dopadov zo spalín a popolov pochádzajúcich práve z týchto odpadov? !

09.01.2017

Sú ctení občania, šetrní Vaši susedia a používajú na vykurovanie príbytku nevhodné, ba čo podozrivé palivo, či dokonca nebezpečný odpad? Zatiaľ na Slovensku sa táto problematika netýka kompetentných úradov, ale napríklad v Českej republike to vyriešili rázne. Od januára 2017 platí novela zákona o ochrane ovzdušia, ktorá umožní úradom kontrolovať, čím to [...]

Efektívne využitie tuhého komunálneho odpadu endotermickým procesom a využitím syntézneho plynu technológiou teplotných fáz „nepriameho tepla“. Koniec éry konvenčných skládok TKO a spaľovania.

12.12.2016

Spoločnosť Elche (Španielsko) vyvinula proces, GREEN technológiu splyňovania komunálnych odpadov na výrobu tepla a elektriny. Spoločnosť navrhla takú technológiu, ktorá eliminuje obligátne nakladanie s tuhým komunálnym odpadom, ich konvenčné spaľovanie a ukladanie na uzavreté skládky. Tieto technológie (aj keď ich počet v posledných rokoch stúpa, avšak každá má [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

Ing. Florián KISS

Pravda nám umožňuje poznávať veci také, aké sú samy v sebe; rozlišovať medzi bezvýznamným a podstatným; medzi tým, čo máme vykonať a čo vykonať nemusíme. Hodnotu človeka nemeriame tou pravdou, ktorá sa stala jeho vlastníctvom, ale námahou, ktorú vynaložil na jej dosiahnutie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 814628x
Priemerná čítanosť článkov: 13807x

Autor blogu